Reactie uitzending Nieuwsuur

18/03
2019
Het actualiteitenprogramma Nieuwsuur zond gisteravond een item uit over het gebruik van chroom-6 op het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW). Namens Defensie reageerde de huidige commandant van het LCW commodore Richard Laurijssen. Centraal stond een onderzoek naar het gebruik van spuitcabines op het LCW uit 2015 en hoe er vandaag de dag wordt gewerkt met chroom-6.

Het betreffende onderzoek is in 2015 door Defensie zelf ingesteld. Aanleiding van het onderzoek was een inspectie waarbij werd geconstateerd dat de filters in de afvoer van de spuitcabines niet goed werkten. Na deze constatering heeft de toenmalige commandant van het LCW direct een Commissie van Onderzoek ingesteld. Hierover is het betrokken personeel en de Tweede Kamer destijds ook over geïnformeerd.

Uitkomsten

Uit het onderzoek is gebleken het gebrekkige functioneren van de spuitcabines is veroorzaakt door het onderhoud en de gebruikte filters. Het is niet uit te sluiten dat personeel destijds is blootgesteld aan chroom-6. Laurijssen: ‘’ Dat is natuurlijk ontzettend vervelend. Het personeel dat destijds mogelijk is blootgesteld aan chroom-6 is in de gelegenheid gesteld om zich te registreren. Daarnaast zijn zij actief voorgelicht over het onderzoek en de uitkomsten.’’ Enkele maanden na het onderzoek uit 2015 zijn er nieuwe spuitcabines geplaatst. Ook is er een onderhoudscontract afgesloten met de bouwer van de spuitcabines en worden er regelmatig controles uitgevoerd op dit onderhoud.

In het item van Nieuwsuur werd ook stilgestaan bij hoe nu wordt gewerkt met chroom-6. ‘‘ Veilig werken met chroom-6 is voor mij een topprioriteit. Op het LCW zijn er daarom persoonlijke beschermingsmiddelen voor het personeel, protocollen en voorschriften en worden er regelmatig metingen uitgevoerd. Dat neemt niet weg dat er altijd incidenten en overtredingen van regels kunnen plaatsvinden. Waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Voor mij is het belangrijk dat wij hier open over communiceren richting het personeel en ervan leren’’, aldus Laurijssen.

Veilig werken

In het verleden is chroom-6 gebruikt op materiaal en vastgoed van Defensie. Alleen bij het Commando Luchtstrijdkrachten wordt er momenteel nog zelf chroom-6 aangebracht op de toestellen als een gecertificeerd alternatief ontbreekt. Defensie wil chroom-6 uitbannen en zoekt actief naar alternatieven. Bij de PC-7, NH90 en onbemande luchtvaartsystemen wordt aan de buitenzijde al een chromaatvrij verfschema toegepast .

Ook bij de instroom van nieuw materieel wordt de instroom van chroom 6 zo veel mogelijk beperkt op grond van de Europese regelgeving (REACH).

Naast het vervangen van chroom-6 voor alternatieven treft Defensie 3 typen maatregelen om veilig te werken:

Technische maatregelen: de aanschaf van modern, stofvrij gereedschap en spuitcabines. Organisatorische maatregelen: aandacht aan chroom-6 in opleidingen en om de aanwezigheid van chroom-6 te kunnen controleren is er een speciale detectiepen. Persoonlijke beschermingsmiddelen: Defensie verstrekt persoonlijke beschermingsmiddelen en zorgt voor juist gebruik ervan.
Het uitvoeren van een aantal maatregelen vergt meer tijd dan verwacht en gehoopt. Defensie neemt hier geen genoegen mee. De organisatie versnelt bijvoorbeeld waar mogelijk de aanschaf en installatie van nieuwe spuitcabines. Recentelijk is een nieuw plan van aanpak vastgesteld voor het werken met chroom-6 en andere gevaarlijke stoffen.

Datum: maandag 18 maart 2019, 12:43
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Noord-Brabant, Woensdrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry