Low topped supercells met tornado in Duitsland

14/03
2019
Het is niet zomaar een zware bui, maar een weersysteem op zich; de low topped supercell. Gisteren trok er een over Duitsland, net over de Zuid-Limburgse grens, en bracht een tornado voort.

Gisteren, woensdag, maar ook afgelopen zaterdag zijn plaatselijk zogeheten low topped supercells waargenomen in de zeer onstabiele lucht met vrieskou op (grote) hoogte. Dit soort buiensystemen gaan van hagel, onweer en soms felle rukwinden vergezeld. Ook een tornado is mogelijk. Maar niet vanzelfsprekend. Tot een tornado kwam het bij ons net niet, maar gisteren wel vlak over de Zuid-Limburgse grens in het plaatsje Roetgen in de Duitse Eifel. Roetgen ligt 15 kilometer ten zuidoosten van Aken. Grote schade was het gevolg van deze flinke tornado: 30 woningen werden beschadigd, daken werden afgerukt en tien woningen zijn onbewoonbaar geworden, zo lezen we op enkele Duitse mediasites. Een persoon raakte licht gewond.

Supercells in zomer en winter
In de zomer zijn de supercells groter dan in de winter. Het is hoe dan ook een zeer goed georganiseerd systeem. Meest kenmerkend is de sterke stijgstroom in de bui die bovendien een roterend karakter heeft. Deze rotatie ontleent de bui aan het windprofiel in de atmosfeer. Verschillen in windrichting en windsnelheid met toenemende hoogte in de buienwolk zijn de basis van deze ronddraaiende beweging. Ofwel: windschering. Bovendien staat de stijgstroom in een supercell als het ware gekanteld naar de warme zijde van de bui. Een zeer kenmerkende eigenschap van de supercell is ook de koers. De supercell valt wat betreft trekrichting uit de toon. Het gros buigt met gemiddeld 20 tot 30 graden af van de koers van gewone buien. Overigens zijn er ook supercellen die juist met 20 tot 30 graden naar links afbuigen. Maar dat is een minderheid. Bovendien zijn dat buien die vaak een kortere levensduur hebben.

Datum: donderdag 14 maart 2019, 14:24
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Aken, Duitsland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry