Einde van het herfstweer in zicht?

12/03
Wild wapperende vlaggen, omgevallen hekken, doorweekte scholieren; het lijkt wel herfst deze dagen. Voor wie het natte, onstuimige weer al zat is, gloort er hoop aan de horizon. Nog niet genoeg om de korte broek weer uit de kast te trekken, maar wellicht wel om de regenjas daar weer even op te kunnen bergen.

Eerst nog een grijs weekend
Na nog een kletsnatte donderdag wordt het al beduidend minder met de nattigheid. Echt droog is het nog even niet, maar de hoeveelheden die we donderdag verwachten (lokaal meer dan 20 millimeter in het zuiden!) komen daarna even niet meer voor. Het weekend verloopt nog wat grijs, met op veel plekken wat gedruppel en vooral aan de kust nog een stevige wind. Maar daarna worden de signalen beduidend anders.

Toegegeven, nog niet alle weermodellen zijn het erover eens. Vooral vanaf volgende week woensdag – de dag waarop de lente volgens de kalender begint – lopen de meningen nog wat uiteen. Toch ziet het er vanaf het begin van volgende week een stuk kalmer en droger uit.

Afbuigen
De storingen die aan de lopende band vanaf de Noordzee onze kant op denderen, lijken komende week wat naar het noorden geduwd te worden en buigen dus wat af voor de Noordzeekust. Volledig buiten beeld zijn ze niet, dus een schampschot hier en daar blijft zeker mogelijk. Maar zoals het er nu uitziet, kunnen we vanaf maandag in het hele land aardig wat zonneschijn verwachten en schuiven de neerslagkansen tot onder de 20 procent.

Veel rustiger
Wat ook vrij duidelijk lijkt, is dat de wind lang niet meer zo aanwezig is als deze week. Waar we nu bijna dagelijks rekening moeten houden met windstoten, ziet het begin van volgende week er flink rustiger uit. Alleen dat al zal een heel andere beleving veroorzaken.

Temperaturen
Bij minder bewolking horen vaak grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Waar we overdag komende week overal dik in de dubbele cijfers terechtkomen, koelt het in de nachten weer wat meer af, soms met wat lichte vorst.

Gemiddelde temperaturen voor de laatste weken van maart liggen zo rond de 10 graden. Daar zitten we komende week dus steeds iets verder boven. Voor wat het waard is, want dat er in deze maand werkelijk van alles kan gebeuren is ons wel duidelijk.

Wanneer lente?
Echt overtuigend is de lente volgende week misschien nog niet, maar ook die breekt een keer aan. Laten we volgende week een voorproefje noemen. Over de langere termijn is nog weinig gedetailleerds te zeggen, al was de vierweekse verwachting al veelbelovend over de eerste dagen van april.

Datum: dinsdag 12 maart 2019, 12:48
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bergen, Limburg, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry