Zag je dat? Mammatuswolken

05/03
2019
Een pittige buienlijn trok gisterenochtend over Nederland, van Zeeland naar Overijssel. Er viel flink wat regen, onderweg ontwikkelde onweer en ook de zwaarste windstoten van de dag werden in deze buienlijn gemeten. Ook in Wageningen kletterde het eventjes flink tegen de ruiten. Plotseling werd het droog en daar waren ze dan: mammatuswolken.

Grote gladde bollen die onder een wolk hangen, of er uit lijken te zakken. ‘Mamma’ is het Latijnse woord voor ‘uier’, dus hoe de wolk aan zijn naam komt is wel duidelijk. Mammatuswolken zijn vrij zeldzaam en zorgen voor een spectaculair, bijna buitenaards schouwspel. Ook vanuit de weerkamer zagen we ze gisteren hangen.

Zwaar weer
Mammatuswolken gaan meestal gepaard met forse onweersbuien, waarbij zoals gisteren ook zware windstoten voorkomen. Meestal zie je ze net nadat een hevige bui gepasseerd is, of juist daarvoor. Maar in alle gevallen gaan ze gepaard met zwaar weer.

Mammatus kan in verschillende typen wolken voorkomen, maar vooral bij een cumulonimbus kunnen ze erg uitgesproken zijn. Een cumulonimbus is een gigantische wolk die een lage basis heeft rond 2 km hoogte, maar tot grote hoogte reikt, vaak met het bekende ‘aambeeld’ aan de bovenkant. In extreme gevallen kan de wolk in ons land een hoogte van ruim 12 km bereiken.

Neerwaarts
Hoog in die wolk gaat warmte verloren en ontstaan koude, neerwaartse stromen. Als die lucht plotseling in een warmere luchtlaag terechtkomt, worden waterdruppeltjes gevormd. De vochtige lucht doet er langer over om op te warmen dan de drogere lucht eromheen, en blijft vervolgens als bollen aan het aambeeld hangen.

Soms zijn ze er maar een paar minuten, soms duurt het een uur. Maar een bijzonder schouwspel is het zeker, helemaal wanneer de zon laag staat en de bollen beschijnt.

Kijk maar:

Datum: dinsdag 5 maart 2019, 14:06
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Gelderland, Overijssel, Wageningen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry