Straalstroom brengt reuring

01/03
2019
Je hoeft alleen maar naar de staafjes van de neerslagkansen te kijken en je ziet het: vanaf zaterdagavond gaat er zeer geregeld neerslag vallen. De aanjager van deze wisselvallige periode is de straalstroom, die de komende tijd over onze omgeving loopt.

Die straalstroom is de afgelopen week boven de oceaan al een stuk actiever geworden en heeft inmiddels kracht genoeg om west-oost over Europa te gaan liggen. Deze band met hoge windsnelheden op zo’n 8 tot 10 kilometer hoogte, loopt via de Britse eilanden, Frankrijk en de Benelux, tot over Duitsland en Oost-Europa. Doordat er op hoogte zo’n straffe wind waait, worden allerlei neerslagzones ‘meegezogen’ en in razende vaart over het continent getrokken.

Zondag nat
Morgen, zaterdag, zal het met de neerslag nog heel erg mee te vallen. Er trekt in de loop van de dag een front over, maar dat is dermate inactief dat er slechts een licht spatterbuitje van overblijft. De meeste activiteit van die neerslagzone zit dan boven Frankrijk. Het weer zal bewolkt en grijs zijn, lokaal ook nog wat nevelig. De storing van zondag is actiever. Deze ligt bovendien min of meer evenwijdig aan de bovenstroming en kan daardoor vrij lang blijven slepen boven onze omgeving. Er valt gemakkelijk 10 millimeter, regionaal meer (tot mogelijk 20 millimeter). De band met neerslag is overigens niet al te breed. Het zou dus kunnen gebeuren dat Zuid-Limburg maar nauwelijks regen krijgt of dat juist de Wadden van de meeste regen gevrijwaard blijven. Dat zijn echter details die nu nog niet kunnen worden gegeven. Vooralsnog staat de zondag dan ook uit als ‘langdurig nat’. De zuidwestelijke wind is daarbij matig tot hard, 4-7 Bft, met de meeste wind aan zee.

Uitdieping depressie bepaalt onze wind
In hoeverre de wind uithaalt, heeft te maken met in hoeverre aanwezige lagedrukgebieden uitdiepen. Het is namelijk het luchtdrukverschil dat de windsterkte bepaalt. Het sturende lagedrukgebied bevindt zich in eerste instantie redelijk ver uit de buurt; tussen IJsland en Schotland. Maar in de loop van het weekeinde ontwikkelt zich een aparte lagedrukgebied boven de oceaan, onder de straalstroom, die zich richting de zuidkust van Ierland begeeft. Dat lagedrukgebied zullen we in de gaten moeten houden als het gaat om de aanwakkerende wind van maandag. De precieze ontwikkeling en trekrichting gaan het luchtdrukverschil bepalen én dus ook de windsterkte.

Voorlopige prognose voor maandag
Vooralsnog lijkt het erop dat het genoemde lagedrukgebied in de nacht naar maandag via het zuiden van Schotland en de centrale Noordzee naar de noordpunt van Denemarken trekt. Het betekent in de nacht van zondag op maandag een doorstaande zuidwestenwind. Er vallen ook een paar buien. Maandag overdag koppelt de bovenlucht wat meer mee (die wordt kouder) en dat leidt tot een uitermate vlagerige wind en diverse buien, mogelijk een enkele met onweer. Het zijn vooral de windvlagen rondom buien die pittig kunnen uithalen. De doorstaande wind wordt aan zee hard tot mogelijk stormachtig, boven land komt op veel plekken enige tijd een windkracht 5 te waaien. Aan de kust zijn er daarbij in potentie zware windstoten mogelijk.

De rest van de komende week
Met een straalstroom boven de pet blijft het uitermate wisselvallig. Al horen in een wisselvallige periode ook droge episoden voor te komen. Vooralsnog lijkt het woensdag door de kortdurende aanwezigheid van een hogedrukrug eventjes droog te zijn met wat zon, voordat een volgende golf met neerslag passeert. En zo gaan we volop verder met de onstuimige en neerslagrijke fase van de winter. Elke vrijdag plaatsen we op onze site ook de vooruitzichten voor de komende vier weken. Nu gaat die verwachting over de hele maand maart.

Bron: MeteoGroup

Datum: vrijdag 1 maart 2019, 11:57
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Denemarken, Duitsland, Frankrijk, IJsland, Ierland, Limburg

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry