Westcirculatie doet begin maart een poging om door te breken

22/02
2019
Vandaag kijken we vooral nog tegen bewolking en grijzigheid aan, maar die wolkenvelden nemen in de loop van komende nacht de wijk en morgen volgt met flink wat zon. Alleen in het westen zullen tijdens de ochtend nog wat wolkenplukken de zee op moeten drijven voordat de lucht helemaal zonovergoten wordt. Ook zondag en de eerstvolgende paar dagen daarna, zien er vooral stralend uit. Vervolgens lijkt vanaf donderdag het circulatiepatroon wat te veranderen.

De afgelopen paar dagen vielen nogal tegen. Een zwakke storing pakte net iets pittiger uit en leidde gisteren tot een algeheel grijze dag, met enige lichte regen en motregen. De naweeën daarvan zijn vandaag present: mist en bewolking. Het is wachten op het opsteken van een zuidoostelijk windje dat drogere lucht gaat aanvoeren. Het sturende hogedrukgebied ligt daarbij boven Polen en zal na het weekeinde enige tijd boven Centraal- en Oost-Europa blijven rondhangen.

Temperatuurtegenstellingen op hoogte
Ondertussen gebeurt er van alles ver west van Europa. Van boven Canada stroomt op hoogte behoorlijk koude lucht de oceaan op. Die kou stroomt geleidelijk oostwaarts, maar wordt in eerste instantie tegengehouden door de warme bovenlucht boven het Europese continent. De aanwezige mildheid in de hogere luchtlagen leidt ertoe dat de aanstormende ‘Canadese lucht’ noordwaarts wordt weggeduwd. In de tweede helft van komende week lijkt er een klein lagedrukgebied vanaf de oceaan af te zwaaien en via Frankrijk over de Alpen te koersen. Daardoor wordt het hogedrukgebied deels weggeduwd en zwakker. Het kan hét moment zijn voor het doorbreken van de westcirculatie.

Op afbeelding 3 is de situatie te zien van zaterdag 2 maart, en dan op ongeveer 5 kilometer hoogte. De afstroom van Canadese kou zorgt voor een flink temperatuurverschil op de oceaan. En zo’n temperatuurverschil op hoogte, kan een westcirculatie op gang brengen. Een westcirculatie betekent een stevige straalstroom die vanaf de oceaan west-oost over Europa loopt en op veel plekken neerslag brengt. Een westcirculatie staat garant voor wisselvallige weersomstandigheden en soms kan er ook de wind ineens fel uithalen. In afbeelding 4 staan de neerslagkansen, waarbij goed te zien is dat in ons land de kans op regen sterk oploopt.

Onzekerheden worden komende week duidelijker
Maar, gaat het ook echt gebeuren? Is die westcirculatie ook echt stevig en langdurig? Dat is nog zeer de vraag. Van het afgelopen jaar weten we hoe moeilijk een echte gedegen (bijkans ‘ouderwetse’) westcirculatie zich weet te manifesteren. Bovendien zijn er veel verschillende typen westcirculatie. Je hebt de straffe, waarbij fronten ongehinderd heel Europa doordenderen en waarbij er ook eens een storm kan ontwikkelen. Maar er zijn ook meer licht golvende wescirculaties, waarbij er ook fraaie dagen zijn, afgewisseld door neerslagzones. Voor wie meer wil weten over de inzichten voor de langere termijn, lees onze 4-weekse verwachting. Uiteraard houden we je ook op deze actualiteitenpagina van weer.nl op de hoogte van alle ontwikkelingen!

Bron: MeteoGroup

Datum: vrijdag 22 februari 2019, 11:20
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Canada, Frankrijk, Polen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry