Geen nieuwe Linux-versies meer van aangiften LH en Vpb, mag dat?

21/02
2019
Gebruikt u voor het doen van de aangifte loonheffingen of vennootschapsbelasting de Linux-versie? Met ingang van volgend jaar kan dat niet meer. Dat las ik bij de Belastingdienst. “We hebben besloten geen Linux-versies meer te maken, omdat deze bijna niet gebruikt worden.” zo gaat het verder. Linuxgebruikende ondernemers zullen dus een Windows- of Mac-emulator moeten installeren of blijven hobbelen met de huidige versie, tenzij ze een accountant hebben die wel met Windows of Mac kan werken. Hoewel het dus kennelijk maar een kleine groep is, lijkt het me wel behoorlijk vervelend. En ik dacht dat de overheid het gebruik van open source wilde stimuleren?

Sinds 2012 is het voor ondernemers verplicht om digitaal belastingaangifte te doen. Het gaat daarbij onder meer om de aangifte omzetbelasting, de loonheffingen, de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting. Ontheffing is daarbij niet mogelijk, ongeacht reden (dus ook niet als je internet een poel des verderfs vindt).

Helaas maakt de wet niet duidelijk op welke manier dat `langs elektronische weg’ precies wordt ingevuld. Dit wordt dan ook aan de Belastingdienst overgelaten. Die doet haar best om de bekendste platforms te ondersteunen, en daar rekende zij lange tijd Linux ook onder. Maar al in 2007 was het probleem dat daar nauwelijks gebruik van gemaakt werd. Toen ging het om 6.589 van 5.7 miljoen particulieren, helaas kan ik nu geen cijfers vinden over dat gebruik.

Omdat er dus geen harde eis is over welke platforms te ondersteunen, is het in principe een vrije keuze van de Belastingdienst om te bepalen voor welke platforms zij haar software wil aanbieden. En het lijkt me redelijk dat je zegt, een platform dat vrijwel niet wordt gebruikt (aantoonbaar met je historische aangiftestatistieken) dat ondersteunen we niet meer, dat kost meer dan het oplevert. Dat strookt niet met het streven om open source te populariseren, maar als je het jaren probeert en niemand gaat met je mee, dan moet je er misschien mee stoppen?

Arnoud

Het bericht Geen nieuwe Linux-versies meer van aangiften LH en Vpb, mag dat? verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: donderdag 21 februari 2019, 08:14
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry