Koninklijke Marine Reserve 125 jaar

18/02
2019
De Koninklijke Marine Reserve bestaat 125 jaar. Afgelopen zaterdag werd het jubileum gevierd op het Marine Etablissement Amsterdam en in het naastgelegen Scheepvaartmuseum.

Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser blikte terug op 1894. Frederik Hendrik Bonjer was toen gezagvoerder op stoomschip Spaarndam van de Holland Amerika Lijn. Hij trad dat jaar aan  als 1e officier van de Koninklijke Marine Reserve. Zijn achterkleinzoon professor Jaap Bonjer  droeg waar mogelijk ook zijn steentje bij aan de reservistengemeenschap. Niet voor niets kreeg hij in 2017 dan ook, namens het VU Medisch Centrum, de award voor reservistenwerkgever. 

De coins, elk exemplaar heeft een eigen nummer.

als reservist-arts naar Texas

Hij was het immers die een medisch onderlegde reservist toestemming gaf voor Defensie naar de Verenigde Staten te gaan. “Professor”, citeerde Visser de gang van zaken “mag ik als reservist-arts 4 weken naar Texas, op oefening met luchtmobiel?” Ook het antwoord van Jaap Bonjer herhaalde de staatssecretaris: “Doen! Deze kans krijg je nooit meer.

De eerste coin is voor reservist Jaap Bonjer.

Meerwaarde

Visser: “Dankzij deze flexibiliteit heeft betrokken reservist vele oefeningen kunnen meedraaien. Meerwaarde voor Defensie, meerwaarde voor het VU Medisch Centrum, meerwaarde voor betrokkene.”

Professor Bonjer is inmiddels als kapitein-luitenant ter zee arts ook zelf reservist. Uit handen van de staatssecretaris kreeg hij als eerste de munt voor marinereservisten: coin 0001.

Ook prins Maurits van Oranje-Nassau kreeg een coin.

Reservist prins Maurits

Tijdens het jubileum waren er ook genummerde, en dus unieke coins, voor andere reservisten. Onder hen prins Maurits van Oranje-Nassau.

Na een heildronk zorgde het Popcombo van het Trompetterkorps der Marechaussee voor de vrolijke noot tijdens de receptie.

Datum: maandag 18 februari 2019, 12:24
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Noord-Holland, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry