Valentijnscadeau

13/02
2019
Vandaag zitten we nog een beetje in een overgangsdag, met naast af en toe zonneschijn ook nog aardig wat wolkenvelden. Op de meeste plaatsen ook nog net geen dubbele cijfers vandaag, maar vanaf donderdag, Valentijnsdag, gebeurt dat wel. Op grote schaal. Daarbij is er in het hele land ook nog eens volop zonneschijn en staat er niet veel wind. Stralend voorjaarsweer.

Deze woensdag trekt een hogedrukgebied ten zuiden van ons land langs, van Frankrijk naar Duitsland, en blijft vervolgens een aantal dagen boven Centraal-Europa hangen. Een groot deel van Europa komt dan in lenteachtige sferen, met veel zon en hoge middagtemperaturen voor februari.

Continentale lucht
Met het langstrekken van het hogedrukgebied draait de wind bij ons van het zuidwesten naar het zuiden en later zuidoosten. De milde, maar vochtige oceaanlucht die eerder bij ons werd aangevoerd, maakt dan plaats voor hele droge en nog zachtere continentale lucht vanuit Centraal-Europa.

Lucht droogt uit
In de nacht naar donderdag trekt de bewolking dan ook weg en klaart het breed op. Onder invloed van het hogedrukgebied staat er ook maar weinig wind, waardoor het wel weer een koude nacht gaat worden, met vooral landinwaarts lichte vorst. Omdat er dan nog wel wat vocht aanwezig is, kan er lokaal misschien nog net wat mist of nevel ontstaan en moeten de autoruiten waarschijnlijk in de vroege ochtend ijsvrij gemaakt worden. Maar met het binnensijpelen van de drogere lucht lost de lokale grijzigheid donderdagochtend snel op, waarna Valentijnsdag verder een stralende dag belooft te worden, met volop zonneschijn en weinig wind. Wel een koude start dus, maar in de loop van de dag bereiken we bijna overal een dikke 10 graden, in het zuidoosten tot lokaal 13 graden.

Vrijdag zachtste lucht
De warmste lucht lijkt vrijdag in onze omgeving te arriveren, met dan aan de kust gemiddeld een graad of 10 en landinwaarts 12 tot 15 graden! De hoogste temperaturen vinden we dan in Limburg en het oosten van Brabant. De zon schijnt wederom de hele dag en na de lokale lichte vorst in de vroege ochtend loopt het kwik dus weer snel op.
De gemiddelde temperatuur voor deze tijd van het jaar is zo’n 5 graden, dus we zitten op enkele plaatsen dan 10 graden boven normaal.

Erg zacht dus, maar van recordwaarden lijkt vrijdag geen sprake te zijn. Nog maar 2 jaar geleden werd het in Maastricht op 15 februari namelijk nog enkele graden warmer, namelijk 17,1 graden, en in 1958 werd het in het Limburgse Epen zelfs nog een halve graad warmer.

Niet alleen in Nederland
Ook in het weekend blijft het fraaie weer aanhouden, met zowel zaterdag als zondag veel zon. Op basis van de huidige verwachting kan het in Limburg dan wederom 15 graden worden. En niet alleen in ons land is het zo zacht. Net als afgelopen zomer reikt de relatief warme lucht zelfs tot in delen van Scandinavië. De temperatuur wijkt daar zaterdag zelfs 8 tot 10 graden af van de norm en vooral in de hogere luchtlagen, op bijvoorbeeld het 850 hPa-vlak, is die afwijking soms zelfs meer dan 20 graden.

Pluim
Aan de zachte periode lijkt bij ons voorlopig nog geen einde te komen. De welbekende ‘pluim’ laat voorlopig nog aanhoudend hoge temperaturen zien, tot aan het einde van de maand. Maar om nu al het einde van de winter aan te kondigen – daarvoor is het echt nog te vroeg.

Datum: woensdag 13 februari 2019, 11:53
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Frankrijk, Limburg, Maastricht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry