Weekoverzicht Defensieoperaties

13/02
2019
Nederland stopt per 1 september 2019 de deelname aan de VN-missie (UNMISS) in Zuid-Soedan. Dit gebeurt met name omdat de effectiviteit van de missie te wensen overlaat. Een overzicht van Defensieoperaties van 6 tot en met 12 februari.

Er werken momenteel nog 6 Nederlandse stafofficieren in Juba. Nederlandse militairen helpen sinds 2011 mee met het beschermen van de burgerbevolking in Zuid-Soedan. Daarnaast onderzoekt de missie mensenrechtenschendingen, schept voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.

De snipergroep schiet haar wapens in.

De Nederlandse deelnemers aan de enhanced Forward Presence (eFP) zaten niet stil. De snipergroep schoot haar wapens in om ze in te stellen op de Litouwse weersomstandigheden. De militairen testten ook hun paraatheid. Hoe snel kunnen de Nederlanders met voertuigen en wapensystemen in actie komen? Tsjechische en Duitse collega’s hielden eveneens een dergelijke alarmeringsoefening. Dit mondt uiteindelijk uit in een grote gezamenlijke training.

Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren een bijdrage aan de eFP. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.

Nederlandse militairen spreken met een lokale leider.

Mali

De langeafstandverkenners voerden afgelopen week patrouilles in N’daki en Gao stad uit. Hierbij werd gesproken met de bevolking, het zogenoemde Street Level Engagement. Daarnaast vonden in het kader van zogenoemde Key Leader Engagement gesprekken met lokale leiders plaats.

Host Nation Support

Defensie ondersteunde de 4th (US) Combat Aviation Brigade bij zijn verplaatsing terug naar Texas via Rotterdam. Voor deze zogenoemde Host Nation Support worden diverse Nederlandse eenheden ingezet. Afgelopen week maakten de Amerikaanse helikopters op hun weg naar de Botlek een tussenstop op vliegbasis Eindhoven. Verder zijn containers van de grens naar de haven verplaatst. Ook controleerde de Defensie Duikgroep vanaf duikvaartuig Hydra de wateren rondom het tijdelijk militair terrein in het Botlek-gebied regelmatig op explosieven.

Lopende operaties buitenland:

Nederland neemt met ongeveer 145 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze de Afghaanse politie en het leger. Een Nederlands chirurgisch team werkt ook in Mazar-e-Sharif. Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer. Luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Evertsen is tot medio juni stafschip voor de Standing NATO Maritime Group 2. Zr. Ms. Zeeland fungeert als stationsschip in het Caribisch Gebied. Hier voert het schip kustwachttaken en counter-drugs operaties uit. Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden onderzoeken beelden uit het Midden-Oosten. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de informatie inlichtingenrapporten voor de coalitie die strijdt tegen ISIS. In Jordanië pakt een redeployment-team de spullen in van het F-16-detachement, dat begin januari terugkeerde. De gevechtsvliegtuigen maakten deel uit van de anti-ISIS-coalitie. Analisten van de zogenoemde Target Support Cell op Vliegbasis Volkel produceren onder meer zeer gedetailleerde coördinaten van doelen. Met deze informatie zetten coalitiepartners precisiegeleide munitie in op gevalideerde doelen om ISIS te bestrijden. Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen, onder meer in leiderschap en het beveiligen van grote gebieden. 2 Nederlandse militaire adviseurs vervullen een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel. Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan Unifil, Undof, Untso en USSC. Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments (VPD’s) beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij. Daarnaast wordt regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht opgevangen. Nederlandse instructeurs leveren in Oeganda een bijdrage aan het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma. Dat is bedoeld om via instructie en training de militaire capaciteit van Afrikaanse landen te vergroten. De landen leveren op hun beurt een bijdrage aan vredesmissies op het Afrikaanse continent.
Operaties/acties binnenland:

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimde 30 explosieven. Defensieduikers zochten in een strafrechtelijk onderzoek naar een vermist persoon in een water in de omgeving van Amsterdam. De Belgische luchtmacht bewaakt het Benelux-luchtruim (Quick Reaction Alert) tot en met 12 mei.

Datum: woensdag 13 februari 2019, 12:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Bagdad, Eindhoven, Friesland, Irak, Leeuwarden, Litouwen, Mali, Noord-Brabant, Noord-Holland, Polen, Rotterdam, Soedan, Turkije, Zeeland, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry