Poolse onderscheidingen voor bergings- en identificatiedienst

13/02
2019
Vele jaren spanden ze zich in om in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Poolse militairen te identificeren. Het zijn kapitein Geert Jonker en sergeant-majoor Els Schiltmans van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL).  Vanmorgen zijn ze allebei onderscheiden met de Medal Wojska Polskiego, een medaille van het Poolse leger.

Archieffoto: Jonker en Schiltmans tijdens een identificatieproces enkele jaren geleden.

De Poolse ambassadeur Marcin Czepelak in Nederland reikte het eremetaal namens de Poolse minister van Defensie uit. Op de Du Moulinkazerne in Soesterberg kreeg Jonker een gouden exemplaar en Schiltmans een bronzen.

Identificaties

Een van de identificaties was die van de Poolse bemanningsleden van een Lancaster, die  13 juni 1944 in het IJsselmeer neerstortte. De berging van de DV286 gebeurde tussen 2 april en 3 juni 2003.

Kapitein Geert Jonker en sergeant-majoor Els Schiltmans tijdens de uitrijking van de Poolse medaille.

Nadat het BIDKL-team de stoffelijke resten had geïdentificeerd, zijn ze op 25 oktober van dat jaar met militaire eer bijgezet op de Poolse militaire begraafplaats in Breda.

Opgepakt

Ook de Poolse jachtvlieger Czesław Oberdak viel onder de vele identificaties. Oberdak maakte 30 mei 1944 een noodlanding in Nederland. Hij overleefde die en dook met hulp van verzetswerkers onder.

Ook een felicitatie van de Poolse defensieattaché Andrzej Konkol voor Schiltmans en Jonker.

Geëxecuteerd

Later werd hij alsnog opgepakt door de Duitsers. Als represaille voor een aanslag op SS- generaal Hanns Albin Rauter op 7 maart 1945, werden 267 gevangenen geëxecuteerd. Onder hen ook Czeslaw Oberdak. Samen met 116 anderen werd hij gefusilleerd bij Woeste Hoeve.

Dossier opnieuw geopend

Na de bevrijding waren de Nederlandse autoriteiten niet in staat om hem te identificeren. De stoffelijke resten van Oberdak lagen daarom als onbekende Nederlander begraven op het Nationaal Ereveld Loenen. Dat was zo tot er in 2008 een verzoek kwam van het Poolse instituut voor onderzoek naar oorlogsmisdaden en de Dienst National Recherche van het Korps Landelijke Politiediensten. Het dossier werd opnieuw geopend. Door het DNA te vergelijken met dat van de zus van Oberdak, waren de resten te identificeren.

Czeslaw Oberdak werd door de BIDKL naar Krakow gebracht. Daar zijn op 10 december 2009 zijn resten met militaire eer bijgezet in het familiegraf op de Rooms- Katholieke begraafplaats.

BIDKL

De BIDKL identificeert en herbegraaft oorlogsslachtoffers. De dienst geeft de omgekomen militairen een waardige behandeling, ongeacht of het nu om Nederlandse, geallieerde of Duitse oorlogsslachtoffers gaat. Daarmee oogst het BIDKL zowel nationaal als internationaal veel waardering.

Datum: woensdag 13 februari 2019, 14:05
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Breda, Loenen, Noord-Brabant, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry