Voorjaarsweer op komst: vrijdag lokaal 15 graden!

11/02
2019
Dankzij een hogedrukgebied gaan we een droge week tegemoet. Na een bewolkte start komt de zon donderdag en vrijdag goed uit de verf. De temperatuur maakt dan grote sprongen. Na een koude start met op grote schaal nachtvorst, wordt het overdag met uitzondering van de kustgebieden ruim 10 graden. Vrijdag tikt het zuidoosten 15 graden aan! Afgelopen najaar was het op 7 november voor het laatst ergens in het land warmer dan 15 graden.

We komen uit een natte periode. Vooral een strook over het midden van het land had gisteren zeer veel regen. Zo viel over 24 uur in De Bilt 30 mm en in Deelen 31 mm. Hendrik-Ido-Ambacht noteerde 34 mm, Nijmegen 35 mm, Houten en Odijk 37 mm, Nieuwegein 39 en Leiden 40 mm. Normaal valt gemiddeld over het land in februari 55 mm. Op verschillende plaatsen viel ruim een halve maandsom. Deze plons is goed voor de natuur, want de grondwaterstand is nog steeds herstellende van de droogte van afgelopen zomer en afgelopen herfst. Pas in december viel meer regen dan normaal, maar januari was weer aan de droge kant.

Vanaf Valentijnsdag vrij zonnig
Komende dagen ligt een hogedrukgebied in de buurt van ons land. De kern schuift zuid van ons land langs, via Frankrijk naar Zuid-Duitsland. Daardoor waait de wind eerst nog uit het zuidwesten en wordt vrij vochtige lucht vanaf de Noordzee aangevoerd. Dinsdag en woensdag overheerst de bewolking, maar het blijft waarschijnlijk wel overal droog. De zuidelijke helft van het land maakt de grootste kans op wat zonneschijn. Met 7 tot 10 graden is het zacht voor februari. Normaal is het deze tijd van het jaar 5 of 6 graden.

De tekst gaat door onder het filmpje.

Donderdag, Valentijnsdag, breidt het hoog in oostelijke richting uit en komen wij in een zuidelijke stroming terecht. De lucht wordt droger en zachter. Het klaart breed op, maar daardoor beginnen we fris met nachtvorst. Lokaal koelt het af tot -3 graden, dus voor vroege vogels op de fiets zijn handschoenen en sjaal geen overbodige luxe. Overdag warmt het snel op naar 9 tot 12 graden. Aan het water, zoals de westkust of het Waddengebied, blijft het wat frisser.

Warmterecords?
Nog hogere temperaturen kunnen we vrijdag verwachten. Op veel plaatsen wordt het 12 of 13 graden en het zuidoosten komt zelfs op 14 of 15 graden uit! Daarbij schijnt de zon volop en is het heerlijk voorjaarsweer. Op de Wadden koelt de lucht boven het relatief koude zeewater snel af. Daar moet genoegen worden genomen met een graad of 9, maar schijnt ook de zon.

Warmterecords worden waarschijnlijk nog niet gehaald. Zo was het in 1998 in De Bilt op 15 februari maar liefst 15,1 graden en twee jaar geleden mat het weerstation op vliegveld Maastricht zelfs een waarde van 17,1 graden. Het landelijke warmterecord staat op naam van het Limburgse Epen, in 1958 werd 17,6 graden gemeten.

In het weekend blijft het zeer zacht voor februari. Wel proberen storingen dichtbij Nederland te komen en dat resulteert in iets meer bewolking. Pas na het weekend wordt de neerslagkans ietsjes groter en het blijft zacht.

Datum: maandag 11 februari 2019, 14:24
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Duitsland, Frankrijk, Gelderland, Houten, Leiden, Limburg, Maastricht, Nieuwegein, Nijmegen, Utrecht, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry