Kletsnat, onstuimig en zacht

07/02
De tweede helft van het winterseizoen begon dit jaar veelbelovend. Zoals gisteren – woensdag – al beschreven in deze rubriek, kwam het in januari meerdere malen tot winterweer. Er kon (al dan niet op natuurijs) geschaatst worden en vervolgens kwam het in bijna het hele land tot sneeuw. De komende dagen wordt alles over een heel andere boeg gegooid. Het neigt bijna naar herfstweer, met bijna iedere dag wel wat nattigheid, veel wind en middagtemperaturen in de dubbele cijfers.

De straalstroom is weer helemaal terug in onze weerkaarten. Deze kolkende rivier van wind op circa 10 kilometer hoogte in de atmosfeer geeft de begrenzing van koudere lucht in meestal het noorden en de warmere lucht in het zuiden weer en voert vanaf de Atlantische Oceaan momenteel talrijke lagedrukgebieden en bijbehorende storingen met zich mee, maar ook relatief zachte oceaanlucht.

Talrijke fronten
Na een kletsnat etmaal, waarin regionaal rond 20 millimeter regen viel, trekt vandaag – donderdag – ook weer een lagedrukgebied ten noorden van ons langs. De kern van het lagedrukgebied ligt boven de Noordzee, maar de bijbehorende fronten trekken daar rond omheen van west naar oost over het land. Afgelopen nacht en vanochtend hadden we nog te maken met een actief koufront, waarop het flink regende en na een tijdelijk droge periode donderdag overdag schuift er later in de middag en donderdagavond alweer een volgende storing over het land. In het noorden valt dan gestage regen en in de zuidelijke delen van het land vooral een paar losse buien.

Stormachtig wind
Het eerste deel van de nacht naar vrijdag verloopt vervolgens weer droog met opklaringen, maar in de tweede nachthelft begint het op nadering van een volgend lagedrukgebied vanuit het westen alweer te regenen en steekt bovendien weer een stevige westen- tot zuidwestenwind op. De kern van het lagedrukgebied blijft wederom ten noorden van ons, maar de fronten die erbij horen, weten ons land allemaal wel te bereiken. Aan de kust steekt vrijdagochtend soms al een windkracht 5 op en gedurende de dag trekt de wind nog verder aan. Op de Waddeneilanden lijkt het even stormachtig worden, windkracht 8, en er zijn aan vrijwel de gehele kust ook zware windstoten mogelijk, maar ook in het binnenland wordt het onstuimig.

Storm eruit
En die wind blijft ook de dagen daarna steeds een aanwezige factor. Zaterdag is het in het hele land opnieuw onstuimig, met vooral in de kustregio’s ook zware windstoten. Zondag leek het er volgens eerdere berekeningen op dat het zou gaan stormen, maar de huidige berekeningen laten het nu niet meer zover komen. Hoe dan ook blijft het zondag op passage van een klein lagedrukgebiedje stevig waaien en valt bovendien een flinke bak regen. Op meerdere plaatsen wordt alleen overdag al meer dan 10 millimeter verwacht.

Milde oceaanlucht
Natte en onstuimige dagen dus, maar met relatief hoge temperaturen. Vanuit het westen wordt namelijk tegelijkertijd milde oceaanlucht bij ons aangevoerd en dat resulteert de komende dagen in middagtemperaturen in de dubbele cijfers. Vandaag – donderdag – steeg het kwik al tot rond 10 graden en tot en met zondag blijft dat het geval. De zachtste lucht lijkt zaterdag te arriveren, met dan op grote schaal 10 of 11 graden in het land.

Overgangsdag
Vanaf maandag zien we een omslag. Een zogeheten Azorenhogedrukgebied bouwt zich namelijk uit naar het noorden en komt deels boven de Britse Eilanden te liggen. De wind draait daar omheen bij ons naar het noordwesten en met ook het eerdergenoemde lagedrukgebiedje nog boven Duitsland waait hij wederom stevig. Met die straffe noordwestenwind worden bovendien talrijke buien bij ons aangevoerd, maar ook iets koudere lucht vanuit de poolstreek. De maximumtemperatuur weet de dubbele cijfers daardoor niet meer te bereiken.

Luchtdruk omhoog
Dinsdag trekt het hogedrukgebied oostwaarts en komt deels boven onze omgeving te liggen. Het wordt overwegend droog en de zon laat zich naar verwachting weer wat vaker zien, maar het wordt dus ook wel weer iets kouder. Overdag liggen de temperaturen steeds ruim boven nul, maar in de nachten kan het weer tot rond het vriespunt komen. Vanaf donderdag draait de wind bij ons ook nog eens naar het oosten en vanaf dat moment nemen de winterweer kansen weer een klein beetje toe.

Datum: donderdag 7 februari 2019, 15:18
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Groningen, Leek

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry