Eerste zomerse waarden in Spanje

05/02
Terwijl het in het noorden en deels oosten van Europa nog volop winter is, met bijvoorbeeld in het noorden van Zweden overdag 25 graden onder nul, wordt het aan de Spaanse Costa Blanca deze week alweer zomers warm, met in Murcia naar verwachting ook 25 graden, maar dan boven nul!

Net als bij ons, viel ook in delen van Spanje de afgelopen tijd regionaal sneeuw, waaide het soms fors en was het relatief koud, maar een hogedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan heeft inmiddels het gebied veroverd en van winterweer is dan ook geen sprake meer. Op een paar buien nabij de Pyreneeën na, is het er vrijwel overal droog met flink wat ruimte voor de zon. En de zon krijgt daar in deze tijd van het jaar alweer meer kracht. De UV-index ligt op een groot deel van het Iberisch Schiereiland de komende dagen op 3 of 4. De kans op verbranding is met zo’n waarde nog relatief klein, maar het warmt al wel lekker op.

Overwinteren
Vooral aan de Spaanse Costa’s is het de komende dagen goed toeven, met daar bijna dagelijks al temperaturen rond 20 graden. Met name de Costa del Sol en de Costa Blanca zijn geliefde plekken voor overwinteraars, want het klimaat is daar ook in de winterperiode vaak aangenaam, met daar dan gemiddeld 15 tot 18 graden en een relatief grote kans op droog weer en veel zonneschijn. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in die regio’s in de maand februari op 17 graden en de zon schijnt dan gemiddeld al zo’n 6 uur per dag.

Zomers warm
Vooral in aan die Costa Blanca vinden we in de loop van deze week de hoogste temperaturen. Niet alleen komende donderdag, maar ook komende zaterdag wordt het in de regio Murcia volgens de huidige verwachting met 24 à 25 graden namelijk alweer zomers warm! Ondanks de warmte overdag kan het er in de nachten overigens nog wel flink afkoelen in deze tijd van het jaar. Dicht bij zee tot een graad of 7, maar iets dieper landinwaarts daalt het kwik nog met gemak tot rond het vriespunt.

Ook wij dubbele cijfers
Een deel van die warmere lucht wordt de komende dagen met een zuidelijke wind ook onze kant op geblazen. Temperaturen boven 20 graden halen we absoluut niet, maar de eerste dubbele cijfers verschijnen ook bij ons alweer in de weerkaarten. Vanaf donderdag eerst vooral in het zuidoosten van het land en later in de week op grotere schaal. In Noord-Limburg kan het zaterdag zelfs alweer 13 graden worden en ook aan de kust stijgt het kwik dan tot een graad of 10.

Lente of juist herfst?
Bijna lenteachtige temperaturen dus, maar het weer zelf doet wat dat betreft niet echt mee. Met een stevige wind en vrijwel dagelijks een passerend front of een aantal buien lijkt herfstachtig in dit geval meer op zijn plaats. Met de straalstroom boven ons worden er vanaf de Atlantische Oceaan namelijk om de haverklap lagedrukgebieden en bijbehorende fronten over ons land geblazen.

Een flinke plens
Vooral het front dat morgen – woensdag – boven ons land ligt, blijft daar een tijdje slepen. Vanaf de late nacht naar woensdag tot en met donderdagochtend is het dan ook regenachtig weer en valt in totaal een flinke som regen. In het westen, zuidwesten en midden van het land kan wel zo’n 10 tot 15 millimeter vallen. Donderdagochtend trekt het front weg, maar wordt op de voet gevolgd door een aantal buien. Vrijdag passeert opnieuw een regenzone en regent het een tijdlang. Wisselvallig, maar zacht weer dus.

Datum: dinsdag 5 februari 2019, 14:07
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Costa, Limburg, Spanje, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry