Grote temperatuurverschillen in Europa dankzij trog

02/02
2019
Het westelijke deel van Europa heeft dit weekend te maken met een uitgestrekt trog. Dit is een groot lagedrukgebied met een koude bovenlucht. De uitloper van het laag loopt over Spanje en haalt zelfs Noord-Afrika. Op 5 km hoogte (500 hPa vlak) is de stroming in onze omgeving noordelijk, waardoor koude lucht flink kan afzakken. Ten oosten van de trog wordt met een zuidelijke aanvoer zeer zachte lucht aangevoerd.

Op circa 5 km hoogte, in het 500 hPa drukvlak, is de lucht erg koud in de trog. Boven Schotland is dit -40 graden en boven Engeland -38 graden. Zelfs boven Spanje, Algerije en Tunesië is de bovenlucht bijzonder koud met -34 graden. Boven het relatief warme zeewater ontstaan dan gemakkelijk winterse buien. Boven 500 meter hoogte valt neerslag vrijwel allemaal als sneeuw. In de lagere gebieden valt regen en natte sneeuw, maar tijdens intensievere neerslag kan het zelfs op zeeniveau wit worden. Dit gebeurt in landen als Spanje niet iedere winter. Ook krijgen de zuidelijke Alpen voor het eerst deze winter een échte sneeuwdump.

Ondertussen in Nederland…
In de trog liggen kleine lagedrukgebiedjes en fronten ingevangen. Boven bijvoorbeeld Nederland ligt vandaag een storing. Omdat de lucht aan de voor- en achterzijde nauwelijks in temperatuur verschilt, wordt gesproken over een occlusie. Het front schuift vanuit het zuidoosten het land binnen en komt boven ons land tot stilstand. In het westen valt regen en kletsnatte smeltende sneeuw. In de oostelijke helft van het land valt natte sneeuw, die tijdens intensievere neerslag even kan overgaan in sneeuw. In de hogere delen van het land blijft de sneeuw soms ook liggen. Zo werd het op 90 meter hoogte in Berg & Dal eind van de ochtend in korte tijd helemaal wit. In het lagere gebied amper één kilometer verderop richting Nijmegen regende het op dat moment!

Zeer zacht in Oost-Europa
In de opwaartse tak in het zuidoosten en oosten van Europa wordt met een zuidelijke stroming juist zeer zachte lucht aangevoerd. Op Sicilië en Kreta wordt het vandaag 20 graden, en in de Balkan op grote schaal ruim 15 graden. Eind januari was het in de Balkan nog volop winterweer met een dik pak sneeuw en (zeer) strenge vorst in de nachten. Er heerst daar een vrij warm landklimaat, waardoor de temperatuur in de winter soms hoge waarden kan bereiken. Morgen wordt het in Griekenland, Albanië op veel plaatsen ruim 20 graden en maandag volgt Turkije. Zelfs in Oost-Polen wordt het 14 graden. Ook Rusland krijgt met het zachte weer te maken. Moskou komt maandag op 4 graden uit. Lang duurt het zachte weer niet in deze streken, want de trog schuift in oostelijke richting.

Na weekend weer milder in West-Europa
Met een westelijke luchtaanvoer krijgt het westen van Europa na het weekend weer met zachte lucht te maken. Aan de Spaanse costa’s wordt het ruim 20 graden. Ook in ons eigen land wordt het vanaf dinsdag beduidend zachter, nadat op maandag nog (natte) sneeuw valt. Sommige berekeningen komen zelfs met 10 graden op de proppen.

Datum: zaterdag 2 februari 2019, 14:02
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Algerije, Costa, Gelderland, Griekenland, Moskou, Nijmegen, Polen, Rusland, Spanje, Turkije

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry