Winnaars Schilderij en Tekening van het Jaar 2018

02/02
2019
RAAMSDONKSVEER (EZPress) - De winnaars van Schilderij van het jaar 2018 en Tekening van het jaar 2018 zijn bekend.

Uit 694 ingezonden schilderijen werd: `Mahlerlaan, maandagmorgen` van Eric Tiggeler gekozen tot Schilderij van het jaar 2018.

‘Sporen` van Wim van Loon werd uit 207 tekeningen gekozen tot Tekening van het jaar 2018. Deze kunstwerken zijn samen met de werken van de andere 10 finalisten van 2 februari tot en met 24 februari te bewonderen in Kunstzaal van Heijningen in Den Haag.

Juryverslag

Mahlerlaan, maandagmorgen – Eric Tiggeler:

‘De jury was anoniem gevangen door het sferische licht in dit schilderij dat overal consequent terugkomt en zelfs in de reflecties is doorgevoerd. Het kunstwerk is waarschijnlijk naar een foto geschilderd maar is een eigen coloristisch leven gaan leiden. Het werk heeft zich vrijgevochten van de foto. Met gebruik van kleur is het ochtendlicht gevangen. Het werk zit vol prachtige details zoals de dynamische (licht)weerspiegelingen in de ramen of de glimmertjes in de goot.’

Sporen – Wim van Loon:

‘Een mysterieus en intrigerend werk waar je niet snel op uitgekeken raakt. Bij hele goede kunst is het vaak erg moeilijk om te zeggen waarom het nu exact zo mooi is. In elk geval is dit werk zowel vanop een afstand als van dichtbij erg spannend. Het heeft een heel prettiger warme kleurklank en het kleurgebruik is erg beheerst en doeltreffend toegepast. Het geheel roept associaties op met een nachtelijk oerbos waar je door loopt en van waaruit je tussen de boomtoppen een glimp van de nachtelijke sterrenhemel kunt opvangen. Bij het maanlicht tekenen zich vage boomstammen af. Van dichtbij lijkt elk vierkantje een abstract kunstwerk. En enkele bevreemdende verspringingen tussen de verschillende onderdelen zorgen voor extra spanning en dragen bij aan de mysterie van het kunstwerk. Dat geldt ook voor de blauwe kleur die tussen de naden van de onderdelen door lijkt te schijnen.’

Publiekswinnaars

Ken Huys is met zijn schilderij ‘Maestro Stromae’ (640 stemmen) de winnaar geworden van de Publieksprijs van Schilderij van het jaar 2018. Marlies Kamping won met haar tekening ‘Z.t’ (227 stemmen) de Publieksprijs van Tekening van het jaar 2018.

Doelstelling

Met de verkiezingen Schilderij van het jaar en Tekening van het jaar beoogt de organisatie de waardering voor de teken- en schilderkunst en de naamsbekendheid van tekenaars en schilders te verhogen. Daarnaast wil zij een zo groot mogelijk online overzicht van de hedendaagse teken- en schilderkunst realiseren.

Vakjury

De juryleden van beide wedstrijden hebben in hun dagelijks leven allemaal te maken met verschillende facetten van de (hedendaagse) schilder- en tekenkunst. Onder hen onder andere Leo van Heijningen van Kunstzaal Van Heijningen, Ceciel de Bie en Joop Daalmeijer, voormalig voorzitter van de Raad voor Cultuur.

Expositie

De werken van de finalisten en de publiekswinnaars van Schilderij en Tekening van het jaar 2018 zijn van 2 t/m 24 februari te bewonderen en te kopen in Kunstzaal van Heijningen aan het Noordeinde, Den Haag (www.kunstzaalvanheijningen.nl).

Datum: zaterdag 2 februari 2019, 16:00
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry