Lichte sneeuwval bij ons, dik pakket op komst voor de Zuid-Alpen

30/01
2019
Bij ons schuift momenteel een bescheiden sneeuwzone vanuit het zuiden binnen. Ook in de Alpen gaat weldra een zuidelijke wind opsteken. Voor de zuidzijde van het bergmassief betekent dat echter wel wat meer dan een paar centimeter sneeuw. Met de Middellandse Zee in de buurt (voor het benodigde vocht), koude lucht en de bergkam om de wolken tegenaan te duwen, gaat er flink wat sneeuw vallen. Tot nu toe was het er sappelen en waren veel pistes (deels) met kunstsneeuw geprepareerd, maar later deze week en in het weekeinde wordt de zuidzijde van de Alpen bedolven onder verse sneeuw.

In eigen land leidt de zuidelijke aanvoer tot heel wat hoofdbrekens. Al dagenlang is duidelijk dat er enige sneeuw gaat vallen, maar hoeveelheden en timing bleven ingewikkeld. Vanochtend zagen we dat er eigenlijk twee sneeuwzones te onderscheiden zijn; eentje over het westen en eentje die via het zuidoosten binnentrekt en een deel van zijn kruit verschiet boven Duitsland. Tussen beide neerslagzones bevindt zich in eerste instantie een ‘gat’, bovendien is de noordwaartse verplaatsing van beide sneeuwzones erg traag. Genoeg ingrediënten om de hele dag te ‘nowcasten’.

Vanmiddag en vanavond in Nederland
De lichte sneeuwval spreidt zich vanmiddag heel langzaam noordwaarts uit, om in de avond ook in Friesland en Groningen te arriveren. De dikste sneeuwlaag, tot 10 cm, ontstaat in Zuid-Limburg. In de centrale delen van Limburg hebben we 3 tot 6 centimeter uitstaan. Elders zal het tot middernacht veelal om 1 tot 3 centimeter gaan. In Zeeland en omgeving is er nog een addertje door de wind. Met een westen- tot noordwestenwind zal de sneeuw daar geleidelijk op meer plekken transformeren naar natte sneeuw of regen.

Vanavond zal op veel plekken nog lichte sneeuw vallen, met uitzondering van de zuidwesthoek, en vannacht wordt het in het zuiden van het land droog. Het gaat op grote schaal licht vriezen. Morgenochtend schuift er nog wat winterse neerslag over de noordelijke helft van het land om ergens rond het middaguur via de Wadden uit ons land weg te trekken.

De volgende sneeuwval is al wel in zicht. Vanaf vrijdagavond lijkt een volgende sneeuwzone vanuit België binnen te trekken. Die schuift redelijk snel over en laat naar verwachting een dekje van 1 tot 3 centimeter achter.

De zuidelijke Alpen
De winterse neerslag van vandaag bij ons, hoort bij een omvangrijk neerslaggebied dat ook over oostelijk Frankrijk schuift. Het betekent dat de Franse Alpen vanmiddag tot en met morgenochtend flink wat sneeuw over zich heen krijgen. Donderdagavond komt een volgende golf met sneeuwval de Franse Alpen inzeilen en een deel van dat front zal vervolgens tegen de zuidelijke Alpen aan gaan drukken en uitsneeuwen. Met een sneeuwgrens die tot ongeveer 400 meter daalt. In laaggelegen zones, zoals bijvoorbeeld Milaan, zal het een mix van regen en sneeuw zijn, maar iets hoger valt er flink wat sneeuw, vooral op de vrijdag en de zaterdag. Opgeteld gaat de hele zuidelijke zijde van de Alpen naar 50 tot 100 centimeter. Een deel van de Franse Alpen en een deel van de Dolomieten zal met een dikker pakket uit de bus komen, tot lokaal 1,5 meter.

Zondag kan het in de Alpen her en der nog wat nasneeuwen, vervolgend komt korte tijd een hogedrukgebied tot stand. De neerslagzones blijven dan uit de buurt en met opklaringen kan het in de hoger gelegen dalen flink gaan vriezen. Een volgende sneeuwdump voor de zuidzijde lijkt volgende week niet in zicht te zijn.

Bron: MeteoGroup

Datum: woensdag 30 januari 2019, 12:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Frankrijk, Friesland, Groningen, Itali, Limburg, Milaan, Noordelijke, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry