OM vervolgt internetoplichters niet als ze slachtoffers terugbetalen

29/01
Het Openbaar Ministerie is een proef gestart waarbij internetoplichters niet worden vervolgd als ze hun slachtoffers terugbetalen. Dat las ik bij Security.nl Alleen zogeheten “first offenders” die mensen voor maximaal 300 euro hebben opgelicht komen in aanmerking. “Strafvervolging is van secundair belang”, zo wordt de politie geciteerd. Het gaat namelijk vaak om minderjarigen of jongere meerderjarigen. Een lezer vroeg me daarop: mag dat wel, dat het OM er zo voor kiest om daders van strafbare feiten eigenlijk zonder enige echte consequentie weg te laten komen?

De bedragen waarvoor mensen zijn opgelicht door deze `beginners’ variëren van enkele tientjes tot maximaal zo’n 300 euro, dus je zou kunnen zeggen dat het om relatief kleinschalige criminaliteit gaat. Het is dan de vraag een heel strafrechtelijk traject wel de moeite waard is, gezien ook de te verwachten straf die de rechter aan het eind zou opleggen. Worden we daar beter van als maatschappij? En zo niet, is dan niet een alternatief beter waarbij je zegt, geld terugbetalen en we houden je in de gaten vriend?

En ja, zoiets mag het Openbaar Ministerie beslissen. Het OM heeft grote beleidsvrijheid in besluiten wie ze wel of niet vervolgt en welke straf ze dan eist. Dit heet het opportuniteitsbeginsel, en het basisidee is dat het OM zelf moet afwegen waar de beste plek is waar het zware middel van het strafrecht wordt ingezet, gezien de beperkte middelen die men nu eenmaal heeft.

Die vrijheid wordt in de praktijk vertaald naar zogeheten aanwijzingen, waar individuele officieren op kunnen varen. De op deze blog het meest voorbij komende Aanwijzing is die van IE-fraude, en deze komt er kort gezegd op neer dat je niet vervolgt behalve bij georganiseerde misdaad of dreigingen voor de volksgezondheid (nepmedicijnen, zeg maar). Zo’n aanwijzing is bindend: het OM mag er niet van afwijken als ze iemand vervolgt.

Ik moet zeggen dat ik deze aanpak creatief en nuttig vind. Vooral vanwege het argument in Tubantia dat natuurlijk ook na een veroordeling slachtoffers hun geld kunnen terugkrijgen, maar dat dat héél lang duurt en je zeker niet weet of het geld er nog is na zo’n traject. Het voelt ergens verkeerd dat je daders vervolgens laat gaan, maar in deze specifieke situatie kan ik dat billijken.

Arnoud

Het bericht OM vervolgt internetoplichters niet als ze slachtoffers terugbetalen verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: dinsdag 29 januari 2019, 08:18
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry