Deze week weer sneeuwkansen

28/01
2019
Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Zo zijn er ook meerdere luchtdruksituaties die in winterweer kunnen uitmonden. Deze week maken winterse omstandigheden kans doordat we aan de juiste kant van de straalstroom vertoeven; de noordzijde. Het betekent dat áls er neerslag komt, er gerede kans is op sneeuwval. Maar dan moet de wind liever niet vanaf zee waaien. We nemen u mee naar de koude kant van de straalstroom, de onzekerheden en de verwachting zoals die er nu uit ziet.

Voor schaatsliefhebbers is de ideale weerkaart er eentje met een prominent hogedrukgebied boven Scandinavië en bij ons een koude oostenwind. Maar vrieskou kan ook bij een zuidenwind tot stand komen, mits de aangevoerde lucht vanuit Frankrijk koud genoeg is. Sneeuw valt juist niet zelden door instroom van mildere lucht die over een koude luchtlaag aan de grond strijkt. Winterse buien trekken juist weer met een noordenwind vanaf zee binnen. De mogelijkheden zijn legio. Maar als delta en dus aan een groot wateroppervlak gelegen, kan de neerslag bij ons wel heel gemakkelijk gewoon uit regen bestaan. Wil je er zeker van zijn dat de neerslag echt als sneeuw naar beneden dwarrelt, is een aflandige en koude wind het beste. Woensdag en donderdag is er een gerede mogelijkheid op sneeuwval.

Onder de straalstroom
Opvallend op de weerkaarten voor deze week is de vrij zuidelijk gelegen straalstroom. Die straalstroom is een band met hoge windsnelheden op zo’n 5 tot 10 kilometer hoogte. Het is een brede zone (gemakkelijk 100 kilometer) die op die hoogte de grens markeert tussen relatief koude en relatief warme lucht. Omdat de straalstroom een temperatuurgrens markeert, worden onder de straalstroom gemakkelijk lagedrukgebieden van west naar oost gevoerd. Deze week ligt de straalstroom over Portugal, Spanje en Noord-Afrika en komt vervolgens met een bocht deels weer over het zuidoosten van Europa. Nu en dan ligt de straalstroom ook iets noordelijker, over Zuid-Frankrijk. Het betekent dus dat alle genoemde gebieden een wisselvallige periode tegemoet gaan. In Spanje arriveert de bulk aan neerslag in de periode woensdag tot en met vrijdag, tot in Zuid-Spanje aan toe. Frankrijk en Italië krijgen ook geregeld neerslagzones over zich heen en ook voor de Balkan, Griekenland en Turkije liggen een paar natte etmalen in het verschiet.

Noord van de straalstroom
Ten noorden van de straalstroom is de kans op uitstroom van koudere poollucht aanwezig. Vooral in de hogere luchtlagen. Zo is het momenteel op 5 kilometer boven ons hoofd iets kouder dan min 30 graden. In de loop van woensdag lijkt de temperatuur daar (volgens het ECMWF-model) zelfs richting de min 40 graden te gaan. Dit hoeft niet gelijk gevolgen te hebben voor de temperatuur aan de grond. Die grondtemperatuur is sterk afhankelijk van waar de wind vandaan komt.

Voor sneeuwval zijn lage temperaturen en neerslag benodigd. Aangezien er deze week geregeld lagedrukgebieden en fronten over Frankrijk trekken, kunnen wij daar ook een winters tintje van meepakken. De eerste winterse neerslagzone schuift dinsdag vanuit de Golf van Biskaje Frankrijk in. Het levert vooral regen op, maar naarmate de lagedrukzone verder oostwaarts trekt transformeert een deel van die regen naar sneeuw. Het systeem komt namelijk in koudere lucht terecht. Ergens in de avond van dinsdag lijkt de noordelijke uitloper van die neerslag ook Nederland in te trekken. In de nacht en woensdag overdag valt op steeds meer plekken wat sneeuw. De zuidoostelijke wind houdt hierbij de Noordzee buiten spel. Hoeveel sneeuw het wordt, is nog onzeker, maar vooralsnog ziet het eruit als tamelijk lichte sneeuwval, als zijnde een uitloper van de intensievere sneeuw in Frankrijk (daar valt op veel plekke 5 tot 10 centimeter)

Een volgend lagedrukgebied ontwikkelt zich aan de noordzijde van de straalstroom, op donderdag. Het ligt -volgens het ECMWF-model- donderdagmiddag tegen de Ierse zuidkust. De bijbehorende neerslag ligt dan al over een aanzienlijk deel van Frankrijk. Met aanlandige winden is het er veelal regenval. Als een uitloper van die neerslag ergens op donderdagavond ons land vanuit het zuiden bereikt, is de wind bij ons zuid tot zuidoost en is wederom de Noordzee niet een verzachtende factor. Althans, in het begin. Zodra de hoofdmoot van de neerslag het noorden bereikt, draait daarachter de wind meer naar zuidwest en schuift onderin mildere zeelucht binnen. Dit kan dus een transformatie van sneeuwval naar regen veroorzaken.

Mitsen en maren
Kortom, straalstroomtechnisch liggen we tamelijk gunstig voor wie van sneeuw houdt. Maar dan moeten de neerslaggebieden ons wel ook echt bereiken én de wind moet niet te snel een aanlandige component krijgen. Het is in dit soort precaire situaties (net wel net niet) dan ook belangrijk om op de dag zelf het weerbeeld nauwgezet te volgen en ook op de details te letten. In een kwakkelweek als deze is het maken van een verwachting sowieso behoorlijk complex. We zitten aan de koude kant van de straalstroom en in die koude lucht kunnen er gemakkelijk allerlei storingen en kleine lagedrukgebiedjes ontstaan. Deze zijn ook voor de weermodellen vrij lastig te berekenen en je ziet de modellen dan ook steeds behoorlijk springerig op deze situatie reageren.

Bron: MeteoGroup

Datum: maandag 28 januari 2019, 11:54
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, Griekenland, Italië, Leiden, Noordelijke, Portugal, Rome, Spanje, Turkije, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry