Tijd voor aanscherping netneutraliteitsregels

28/01
T-Mobile mag van de rechter bepaalde muziekdiensten een voorkeursbehandeling blijven geven. Een teleurstellende uitspraak en een klap voor sterke bescherming van netneutraliteit.

All bits are equalWij vinden dat als je toegang tot het internet krijgt, je toegang tot het hele internet moet krijgen. Dit betekent dat providers dezelfde soorten verkeer op dezelfde manier moeten behandelen. Een belangrijk uitgangspunt van netneutraliteit is dan ook de gelijke en niet-discriminerende behandeling van internetverkeer door je provider, ongeacht de diensten die je gebruikt of aanbiedt via internet.

Uitholling door zero-ratingDit uitgangspunt wordt door T-Mobile met de dienst ‘Datavrije Muziek’ juist overboord gegooid. Deze dienst geeft bepaalde muziekstreamingdiensten een voorkeursbehandeling boven andere diensten, zolang ze aan de voorwaarden van T-Mobile voldoen. Staat de muziekstreamingdienst op het lijstje van T-Mobile? Dan wordt het dataverkeer van deze dienst niet bij de abonnee in rekening gebracht. Daarmee staan alle muziekstreamingdiensten die niet op het lijstje van T-Mobile staan op een achterstand. Het verkeer wordt dus economisch anders behandeld en deze praktijk wordt ook wel ‘zero rating’ genoemd. We legden eerder uit waarom zero rating zelden een goed idee is.

Rechtbank volgt ACMVorig jaar gingen we in beroep tegen de beslissing van de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) omdat ze niet wilden optreden tegen de dienst ‘Datavrije Muziek’ van T-Mobile. We stapten daarom naar de rechter. Die oordeelt nu helaas in het voordeel van T-Mobile: de ACM hoeft niet op te treden.

Vanwege procedurele redenen komt de rechtbank helaas niet tot een inhoudelijk oordeel over het eerste onderdeel van ons beroep1. We betoogden dat de Europese regels het niet toestaan om internetverkeer van bepaalde diensten anders te behandelen door dit verkeer niet in rekening te brengen bij gebruikers. De rechtbank verwijst naar de eerdere uitspraak over deze dienst in een zaak tussen T-Mobile en de ACM. In die uitspraak oordeelde het dat het verbod op het ongelijk behandelen van verkeer zich beperkt tot de technische behandeling van verkeer. Het economisch anders behandelen van verkeer zou hier niet onder vallen, aldus de rechtbank.

Volgens ons is deze beperkte lezing van de Europese netneutraliteitsregels onjuist. Het daarin vervatte non-disciminatiebeginsel geldt voor de behandeling van verkeer, ongeacht of die behandeling eruit bestaat dat verkeer wordt vertraagd of hiervoor een ander tarief wordt toegepast. Bepaalde vormen van het technisch anders behandelen van verkeer (‘verkeersbeheersmaatregelen’) zijn weliswaar toegestaan, maar dat betekent nog niet dat de algemene norm om verkeer gelijk te behandelen zich niet zou uitstrekken tot het in rekening brengen van andere tarieven voor bepaald verkeer.

In het tweede onderdeel van ons beroep leggen we uit waarom Datavrije Muziek de rechten van eindgebruikers beperkt en hierdoor in strijd is met de Europese regels. Een essentieel onderdeel van netneutraliteit is namelijk dat je zelf bepaalt welke informatie, diensten of toepassingen je via internet gebruikt of aanbiedt, zonder dat je provider zich hierin gaat mengen en je keuzes gaat sturen en beperken. De dienst Datavrije Muziek stuurt en beperkt die keuzes juist wel. De ACM was het niet met ons eens en de rechtbank volgt ook op dit onderdeel helaas het oordeel van de ACM.

Hoe nu verder?Deze uitspraak maakt één ding duidelijk. De huidige interpretatie van de Europese netneutraliteitsregels is een verslechtering ten opzichte van de regels die we in Nederland sinds 2012 hadden. Onder die regels was het glashelder dat providers diensten niet ongelijk mocht behandelen door bepaald dataverkeer wel of niet in rekening te brengen of anders te tariferen.. De Nederlandse internetter is daarmee minder goed beschermd tegen praktijken van internetproviders die het open en innovatieve karakter van internet ondergraven. We kunnen in hoger beroep gaan tegen deze uitspraak. Dat moet binnen zes weken. Of dat verstandig is, zoeken we nu uit.

Tijd voor aanscherping regelsDit jaar evalueert de Europese Commissie de regels die gelden voor netneutraliteit. Ook evalueren de toezichthouders in Europa dit jaar hun richtsnoeren hoe je de netneutraliteitsregels moet toepassen in de praktijk. Deze uitspraak laat zien dat het belangrijk is dat de toepassing van de regels en uiteindelijk de regels zelf over zero rating aangescherpt worden. We gaan daar samen met onze collega’s binnen EDRi voor strijden: tegen zero rating en voor betere bescherming van het open en innovatieve karakter van internet.

Datum: maandag 28 januari 2019, 07:47
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry