Einde van het winterweer?

25/01
De afgelopen dagen was het compleet winter. In een groot deel van het land lag een gesloten sneeuwdek van enkele centimeters. Alleen in een smalle kuststrook was het minder winters. Hier lag nauwelijks sneeuw en was het ook niet zo koud als bijvoorbeeld in Groningen en Drenthe. Omdat het overwegend bewolkt was, werd het misschien niet zo koud als eerder deze week verwacht, maar met 5 tot 7 graden vorst tijdens deze vrijdagochtend was het in de noordoostelijke helft van het land toch echt winter met een hoofdletter W.

Dooi
Het winterweer zal echter snel tot het verleden gaan behoren. Vanmiddag volgt vanuit het westen regen. Landinwaarts valt natte sneeuw of sneeuw en vooral langs de oostgrens kan er nog even een vers laagje van 1 of 2 cm vallen. Na een paar uur begint de temperatuur echter duidelijk boven nul te komen (zeker op enige hoogte) en volgt er gewoon regen. Heel misschien dat er ook nog wat ijsregen valt en op zeer lokale schaal kan het in het noordoosten van het land heel even ijzelen. Vannacht zet de temperatuurstijging door en na middernacht is het 4 graden in Groningen tot 9 graden in de Randstad. De winter is dan echt verdreven uit ons land en de aanwezige sneeuwlaag zal snel smelten.

Morgen volgt een bewolkte, druilerige januaridag met temperaturen van 7 tot 9 graden. Vooral aan zee waait het flink. Het typisch Nederlandse ‘winterweer’ zoals we dat meestal hebben, is weer helemaal terug. Ook zondag is het vrij zacht met een graad of 7. Er vallen dan geregeld buien.

Guur
Na het weekend komt er toch weer iets koudere lucht richting ons land. Maandag krijgen de buien een wat winters karakter met hagel en misschien later op de dag ook wat natte sneeuw. Dinsdag en woensdag wordt het in de middag een graad of 4. In de nacht en ochtend vriest het soms een graadje en zo nu en dan valt er een regen-, hagel- of (natte) sneeuwbui. Plaatselijk kan zich een dun laagje sneeuw vormen. Zo mooi wit als het de afgelopen dagen in een groot deel van het land was, lijkt het niet te worden.

Zuidenwinden
Later in de werkweek komt een actieve depressie vanaf de oceaan naar West-Europa. De weermodellen zijn het nog niet helemaal eens wat dit weersysteem ons gaat opleveren. De Amerikaanse weercomputers laten het nog (deels) een koers volgen die ons nog af en toe wat winters weer kan opleveren in de vorm van wat (natte) sneeuw en vrij lage temperaturen. De weermodellen uit Duitsland en ook die van het Europese ECMWF zijn voor de winterliefhebbers minder gunstig. Daar lijkt het lagedrukgebied wat ten westen van ons land te gaan treuzelen. Aan de voorzijde kan met een zuidenwind warme lucht naar het noorden schuiven. In dat geval hebben we zomaar eens een dag met een maximumtemperatuur van 9 of 10 graden boven nul. Eventuele neerslag valt dan uiteraard als regen.

Veel onzekerheid wat de lange termijn betreft, iets dat we de laatste tijd wel vaker zien. De ene keer zijn de kaarten voor de lange termijn ronduit winters, een dag later zijn de vooruitzichten weer heel anders. Waarschijnlijk weten we pas zondag of maandag met enige zekerheid over de koers van de oceaandepressies eind volgende week.

Winterweer blijft mogelijk
Ondanks dat de lange termijnverwachtingen er nu wat magertjes uitzien voor winterliefhebbers, is winterweer nog steeds mogelijk. Volgens de laatste berekeningen van het ECMWF blijft het tot midden februari vrij koud in grote delen van Europa met dus misschien ook bij nog wel een keertje een flinke winterveeg. Ook is de invloed van de eerder deze winter besproken opgewarmde poolwervel niet uitgewerkt. Op grote hoogte is de poolwervel wel weer volledig hersteld, op lagere niveaus (in de troposfeer) is de invloed nu pas goed doorgedrongen. Volgens vele studies moet dat de kans op hogedrukblokkades op noordelijke breedte verhogen en dat kan dan weer bij ons vrieskou opleveren. We houden u de komende tijd in ieder geval op de hoogte van de ontwikkelingen.

Datum: vrijdag 25 januari 2019, 10:47
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Drenthe, Duitsland, Groningen, Noordelijke

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry