Australië: extreme hitte en cycloon Riley

26/01
De zomer is heet in Australië. Soms erg heet. Af en toe zelfs snikheet en dat was de afgelopen dagen het geval. Op meerdere plaatsen in vooral het zuiden van Australië steeg de temperatuur namelijk tot boven 45 graden. In de stad Adelaide werd het 46,6 graden, de hoogste waarden ooit in een grote Australische stad, en in het nabij gelegen Port Augusta werd het zelfs 49,5 graden!

Het oude ‘grote’ stadsrecord stond sinds het jaar 2009 op naam van Melbourne. Het werd toen 46,4 graden in de tweede stad van het land. Het gebeurt dus wel vaker, maar zo extreem als nu was het zelden. En het einde van de hittegolf is nog niet in zicht. Dit soort extreme waarden blijven voorlopig uit, maar temperaturen dichtbij 40 graden zijn zeker mogelijk. Blijven we even in de omgeving van Adelaide, dan wordt het bijvoorbeeld woensdag naar verwachting opnieuw rond 40 graden.

Ruim 50 graden
De hoogste temperatuur ooit werd in Australië gemeten op 2 januari 1960. Op het vliegveld van Oodnadatta werd het toen maar liefst 50,7 graden! Een ook een dag later steeg het kwik op datzelfde vliegveld weer tot ruim 50 graden. Tot 50,3 graden om precies te zijn. Ongelofelijk heet.

Cyclonen
Niet alleen het vasteland van Australië kan in deze tijd van het jaar erg warm zijn, ook de wateren er omheen. Zo warm zelfs dat het onder de juiste omstandigheden tot cyclonen kan komen. De laatste maanden kwam het vooral ten noordoosten van Australië tot enkele cyclonen en deze trokken soms ook over het vasteland van o.a. noordelijk Queensland en Northern Territory. Volgens de lokale weerdiensten lijkt boven het noorden van Queensland nu ook weer een tropische cycloon te ontwikkelen.

Riley
Momenteel raast ook een cycloon ten noordwesten van het land, nabij Western Australia. De cycloon, Riley, is net voor de kust ontstaan en trekt nu boven open water geleidelijk westwaarts. De noordwestelijke kustregio’s moeten er echter nog wel rekening houden met aardig wat wind en enkele forse onweersbuien.

Categorie 1 op schaal van Saffir Simpson
Riley valt met gemiddelde windsnelheden van 130 kilometer per uur in de eerste categorie op de schaal van Saffir Simpson, maar de cycloon heeft ook even de tweede categorie bereikt. Deze schaal van Saffir Simpson bevat 5 categorieën, waarvan de vijfde de meest zware is. Ook nu gaat Riley nog gepaard met zeer zware windstoten tot bijna 160 kilometer per uur en een flinke plens regen.

Datum: zaterdag 26 januari 2019, 11:54
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Adelaide, Australi, Melbourne

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry