De week van vriendelijke fraude, owo uwu en cyborgseks

26/01
Dit zijn de interessante, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die ik deze week graag met je deel.

Zie je nou wel? Online advertenties werken niet…Jesse Frederik en Maurits Martijn duiken diep in het gekkenhuis dat ‘online advertenties’ heet. Ze concluderen: er is eigenlijk geen bewijs dat de advertenties werken, en er is best wat bewijs dat ze niet werken. Onderzoekers naar de effectiviteit van advertenties maken onvoldoende onderscheid tussen het ‘selectie-effect’ en het ‘advertentie-effect’. Frederik en Martijn leggen dat uit aan de hand van een fantastische analogie:

Stel je even voor dat pizzeria Napolitana drie pubers betaalt om kortingsbonnen uit te delen. Na weken flyeren blijkt één van de drie een marketinggenie. De ene na de andere klant gebruikt de kortingsbonnen die hij uitdeelde. De andere twee snappen er niks van: hoe dan? Na enig aandringen legt hij zijn truc uit. ‘Ik sta in de foyer van de pizzeria.’

Dit is precies wat er online ook vaak gebeurt: hoe weet je dat de persoon die naar een automerk zoekt en op een advertentie klikt, zonder die advertentie niet op dezelfde plek was uitgekomen? Precies: dat weet je niet.

Dit is de nieuwe internetbubbel: online advertenties (Jesse Frederik en Maurits Martijn/De Correspondent)

De (on)zin van online advertenties: meetbaarheid is heilig, maar écht meten is onmogelijk (Maurits Martijn en Jesse Frederik/De Correspondent)

Leven zonder de grote vijfKashmir Hill doet het weer: via herkenbare verhalen over het dagelijks gebruik van technologie de problemen met die technologie op een heel toegankelijk manier in beeld brengen. Zoals wel vaker, gebruikt ze daarvoor haar eigen leven (en dus gezin). Deze keer probeert ze vijf weken achter elkaar te stoppen met elk van de vijf techgiganten. De resultaten zijn zowel hilarisch (haar man weigert met Amazon te stoppen omdat hij “een echte baan heeft”) als verrassend (ze blijkt Facebook veel meer te missen dan ze dacht). Hoewel ik opsta en naar bed ga met dit soort nieuws vond ik het alsnog heftig om te lezen hoe diep Amazon binnengedrongen is in de haarvaten van de Amerikaanse infrastructuur.

I Tried to Block Amazon From My Life. It Was Impossible. (Kashmir Hill/Gizmodo)

I Cut Facebook Out of My Life. Surprisingly, I Missed It (Kashmir Hill/Gizmodo)

Deze links elke week in je mailbox?Geef hier je e-mailadres op om deze lees-, luister en kijktips elk weekend in je inbox te ontvangen.

.mailpoet_hp_email_label{display:none;}#mailpoet_form_4 .mailpoet_form { }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_paragraph { }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_text_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_textarea_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_select_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_radio_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_checkbox_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_list_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_date_label { display: block; }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_text, #mailpoet_form_4 .mailpoet_textarea, #mailpoet_form_4 .mailpoet_select, #mailpoet_form_4 .mailpoet_date { display: block; }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_checkbox { }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_validate_success { color: #468847; }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_validate_error { color: #b94a48; }

Laat dit veld leegE-mail *

Check your inbox or spam folder to confirm your subscription.

“Vriendelijke fraude” bij FacebookToen ik vijftien jaar geleden docent was waren er weinig zaken waar ouders zo wanhopig van konden worden als de torenhoge rekeningen voor mobiele telefonie die hun kinderen soms bij elkaar belden. Het was niet in het belang van de telefoonprovider om daar iets aan te doen. Als ik nu nog docent zou zijn, dan zouden de ouders wellicht wanhopig zijn over hoeveel geld hun kinderen via Facebook spenderen. Het blijkt dat Facebook het jarenlang heeft toegestaan dat kinderen via spelletjes met de credit card van hun ouders heel veel geld konden uitgeven. Als die ouders dat geld terug wilden, dan weigerde Facebook dat. Hun term hiervoor was “friendly fraud”. Wat het allemaal nog erger maakt is dat Facebookmedewerkers de oplossing voor dit probleem in de kast hadden liggen maar dat die niet geïmplementeerd werd omdat dit ten koste zou gaan van de “total purchase value”, ook wel de omzet. Ik noem dat “fraud with criminal intent”

Facebook knowingly duped game-playing kids and their parents out of money (Nathan Halverson/Reveal)

Seks met robots is veiliger dan seks met mannenCathy O\'Neil beschrijft in utopische(?) sciencefiction hoe een wereld waarin we allemaal een eigen seksrobot hebben ons paradoxaal genoeg meer menselijk zou kunnen maken:

Beyond gender, beyond the animal kingdom, you could be the moon fucking the sun, experience a single cell’s orgasmic multiplication, or thrill in a flower’s pollination.

A History of Cyborg Sex, 2018–73 (Cathy O`Neil/Boston Review)

No One Is Lonely (owo uwu owo uwu)Het Igbo is blijkbaar een taal met bijzonder veel ambiguïteit. Kijk welke poëzie Google\'s algoritme hiervan weet te maken:

No One Is Lonely (owo uwu owo uwu) (#algopop)

Datum: zaterdag 26 januari 2019, 01:21
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT
Tags: Boston, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry