Lichte sneeuwval op komst

21/01
2019
Het doet een beetje denken aan 16 december van het vorige jaar. Er komt namelijk een beetje sneeuw aan en het laagje wordt ongeveer 1 tot 3 centimeter dik. Half december kregen we ook een dergelijk bescheiden sneeuwdekje te zien, maar toen viel de neerslag in de nacht. De sneeuwval die nu op komst is, gaat morgen overdag overschuiven.

Het frontale systeem dat de sneeuw zal brengen, ligt rond het middaguur van deze maandag nog tegen de Schotse en Ierse kust. Daar valt vooral regen, want het is er veelal 3 tot 6 graden boven nul. Althans, in het laagland. In de bergen en de hogere heuvels valt de neerslag wel als sneeuw. Vervolgens trekt die neerslagzone verder, richting ons land, om morgenochtend vanaf een uur of 8 via Zeeland binnen te schuiven. Daarna zal deze heel geleidelijk oostwaarts over het land trekken, om tegen de avond ook in het Groningen, Drenthe en Twente aan te komen. Afbeelding 2 toont de tijdstippen waarop we vooralsnog verwachten dat de sneeuwval begint.

Milde lucht, maar toch niet
We zijn niet het enige land waar morgen de sneeuw valt. Het front is nogal langgerekt en strekt zich uit vanaf de noordelijke Noordzee tot over de hele Benelux en Frankrijk. De zuidelijkste uitlopers duiken helemaal de Pyreneeën in. Aan de voorzijde van het front bevindt zich de koude lucht, vorst, aan de achterzijde stroomt mildere lucht binnen. Het pure feit dat die zachte lucht op de koude lucht botst, veroorzaakt de neerslag. Het is een botsing van luchtsoorten.

Na die botsing lijkt er vooralsnog echter weinig te gebeuren voor wat betreft echte verzachting. Het front heeft niet genoeg power om ons echt in de mildheid te brengen. Het front zal vlak over onze oostgrens stokken en vervolgens in zeer verzwakte vorm weer westwaarts worden geduwd. Dat zullen we waarschijnlijk kunnen waarnemen in de vorm van wolkenvelden en een enkele uitgeperste sneeuwvlok op woensdag.

Wind en sneeuwval: guur
We krijgen dinsdag niet alleen overal te maken met een paar uur sneeuwval, ook staat er een straffe wind. Voor het front uit steekt er namelijk een matige tot vrij krachtige zuidoostelijke wind op, 3-5 Bft, die langs de Waddenkust zelfs krachtig kan zijn, 6 Bft. Deze wind zal niet alleen effect hebben op de gevoelstemperatuur (die fors lager dan de gemeten waarden zal zijn), maar heeft ook gevolgen voor de sneeuwval. Die zuidoostelijke wind is tamelijk droog en koud en kan de eerste sneeuwval doen verdampen nog voordat deze de grond heeft bereikt.

Uiteindelijk verwachten we dat de temperaturen morgenmiddag op de meeste plekken rond +1 graad uitkomen, in de westelijke kustprovincies naar +2 tot +4 graden gaan. Dat betekent tevens dat het dunne sneeuwlaagje in die laatstgenoemde regio’s vrij snel zal wegdooien, maar dat een eenmaal gevallen laagje verder landinwaarts wel blijft liggen.

Bron: MeteoGroup

Datum: maandag 21 januari 2019, 11:52
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bergen, Drenthe, Frankrijk, Groningen, Limburg, Noord-Holland, Noordelijke, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry