‘Toilettijd’ levert Teleperformance nominatie Big Brother Award op

19/01
Callcenter Teleperformance is een van de vijf kandidaten voor de Big Brother Awards Expertprijs. Op 22 januari wordt deze prijs toegekend aan een van de grofste privacyschenders van Nederland. Het bedrijf dankt de voordracht aan de extreme mate waarin doen en laten van haar werknemers worden bijgehouden: tot op het toilet aan toe.

\'Personal time\'Als werknemer van callcenter Teleperformance krijg je elke maand een overzicht toegestuurd met jouw prestaties van de afgelopen weken. Maar jouw gegevens worden niet alleen met jou gedeeld, maar met al jouw collega’s. Niet alleen hoeveel klantengesprekken zijn er geweest, maar ook hoe veel ‘personal time’ ofwel plaspauze je hebt opgenomen.

PijnlijkTeleperformance overschrijdt met het registreren van toilettijd een grens. Wat gaat het de werkgever of collega’s aan hoe lang iemand naar de wc gaat? Wat zegt het over iemand als hij of zij een moeilijke stoelgang heeft? Het is bijzonder pijnlijk om dit te moeten delen met een hele afdeling.

EfficiëntieDe werknemers moeten bij alles wat ze doen een code melden. Dus wanneer ze een mail schrijven, wanneer ze een telefoontje plegen, en wanneer ze even naar de wc gaan. Deze inbreuk is een voorbeeld van een bredere trend: met name werknemers van laagbetaald werk worden steeds vaker en steeds meer gekwantificeerd uit naam van efficiëntie. Mensen worden teruggebracht tot een paar cellen in een spreadsheet.

VerdiendTeleperformance wijst op de eigen website nadrukkelijk op hun commitment aan mensenrechten, maar zijn het recht op privacy kennelijk even vergeten. Het bedrijf moet volgens het panel van experts ophouden met het bijhouden van privacygevoelige informatie als ‘toilettijd’, en stoppen met het verspreiden van gegevens aan anderen dan de betrokkene zelf. Zolang het bedrijf niet zorgt voor een cultuuromslag en het gebruik van data niet tot aanvaardbare proporties terugbrengt, verdient het een nominatie voor de Expertprijs van de Big Brother Awards 2018.

De concurrentieDe overige genomineerden zijn ministers Hoekstra (Financiën) en De Jonge (Zorg), staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) en Kenter Jeugdhulp. De uitreiking van de prijs vindt plaats op 22 januari in De Rode Hoed in Amsterdam. Er zijn nog kaarten!

Wees erbij, maak het mee!

Datum: zaterdag 19 januari 2019, 07:07
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT
Tags: Amsterdam, Noord-Brabant, Noord-Holland, Veldhoven

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry