De week van een trainbare parasiet, Shoshana Zuboff en de responsible atoombom

18/01
2019
Dit zijn de interessante, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die ik deze week graag met je deel.

Hét boek is eindelijk uit: Zuboff deliversShoshana Zuboff schreef in 2015 het briljante artikel waarmee ze het concept surveillance capitalism introduceerde. Sindsdien wacht ik op haar boek over hetzelfde onderwerp. Afgelopen donderdag is The Age of Surveillance Capitalism in al zijn 525 pagina\'s glorie eindelijk op mijn deurmat geland. Wat is surveillance capitalism?

A new economic order that claims human experience as free raw material for hidden commercial practices of extraction, prediction and sales.

Wil je een voorproefje van de ideeën van Zuboff? Luister of kijk dan naar deze aflevering van de Triangulation podcast waarin ze wordt geïnterviewd door Leo Laporte.

The Age of Surveillance Capitalism (Triangulation 380)

Responsible AtoomwapensIn de NRC deze week weer een heerlijke column van Maxim Februari. Hij wijst ons op hoe hot de ethiek is: “Moraal valt niet aan te slepen”. En hij ruikt dus zijn kans om zijn opleiding tot ethicus te gelde te maken. Hij prikt daarbij meteen even door het nieuwe responsible buzzword:

Je neemt een wapensysteem, je stopt de mensenrechten erin en je hebt een verantwoordelijk wapen.

Het is belangrijk dat we zijn punt goed begrijpen. Ik denk dat hij 100% gelijk heeft als hij schrijft dat moraal in een systeem te stoppen is, maar ethiek niet.

Ethiek is hot bij bedrijven, zolang het niets kost (Maxim Februari/NRC)

Deze links elke week in je mailbox?Geef hier je e-mailadres op om deze lees-, luister en kijktips elk weekend in je inbox te ontvangen.

.mailpoet_hp_email_label{display:none;}#mailpoet_form_4 .mailpoet_form { }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_paragraph { }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_text_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_textarea_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_select_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_radio_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_checkbox_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_list_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_date_label { display: block; }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_text, #mailpoet_form_4 .mailpoet_textarea, #mailpoet_form_4 .mailpoet_select, #mailpoet_form_4 .mailpoet_date { display: block; }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_checkbox { }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_validate_success { color: #468847; }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_validate_error { color: #b94a48; }

Laat dit veld leegE-mail *

Check your inbox or spam folder to confirm your subscription.

Het tragische geval van de Autoriteit PersoonsgegevensIn de Groene een stuk van onderzoekscollectief Investico over onze privacytoezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens. Ze hebben verschrikkelijk veel mensen gesproken om de geschiedenis van de toezichthouder vanaf begin jaren negentig tot en met nu in beeld te brengen. Sjoera Nas, voormalig trekker van de kar bij Bits of Freedom en jarenlang lid van onze raad van advies, wordt volkomen terecht bejubeld. Maar de gouden jaren lijken bizar genoeg achter ons te liggen. Als je kijkt naar wat er nu met de toezichthouder aan de hand is, dan is de meest goedgeefse conclusie die je kunt trekken dat de organisatie in een transitie zit. Ben je minder positief ingesteld, dan lijkt het daadwerkelijk een puinhoop te zijn: structureel te weinig financiële middelen/formatie, geen duidelijk keuzes van voorzitter Aleid Wolfsen, een angstcultuur en een leegloop van ervaren personeel (vier van de zes leden van het managementteam, de hoofden van beide toezichtafdelingen en nog zo\'n vijfentwintig anderen in één jaar tijd). Wow.

De tragedie van het privacytoezicht (Belia Heilbron en Emy Koopman/De Groene Amsterdammer)

3D video over een wereld waarin bedrijven AIs geworden zijnKeiichi Matsuda maakte eerder de fantastische Hyper-Reality video. Hij heeft een nieuwe korte film gemaakt over een wereld waarin bedrijven zijn overgenomen door kunstmatige intelligentie en waar het enige dat telt productiviteit is. Normaal zet ik video\'s altijd op onze eigen site (met verwijzing naar het origineel), maar hier moet je het toch even op Vimeo gaan kijken: het is namelijk een 3D video.

Merger (Keiichi Matsuda/Vimeo)

Een parasiet die je kunt trainenHeerlijk subversief geknutsel met een Raspberry Pi en een lokaal neuraal netwerkje: Project Alias van Karmann en Knudsen. Deze adapter zet je over je ‘slimme’ speaker. Vanaf dan kun je met je eigen gekozen wake word instructies geven. En als je niet tegen je speakers aan het praten bent zorgt de adapter ervoor dat de Amazon\'s en Google\'s van deze wereld je ook écht niet kunnen horen.

Project Alias (Bjørn Karmann/Tore Knudsen)

Datum: vrijdag 18 januari 2019, 00:32
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry