Bijleveld: effectievere VN-missies door vrouwen en meisjes

15/01
2019
Meer vrouwelijke VN-militairen vergroot het effect van VN-missies. Het ontbreken van genderbeleid bij operaties heeft negatieve invloed op de bewegingsvrijheid van VN-militairen, de force protection en het maken van een veilige omgeving. Minister Ank Bijleveld-Schouten stelde dat gisteren op de laatste dag van de VN-conferentie in Den Haag over VN-missies.

Ze baseerde haar uitspraken op de Nederlandse ervaringen tijdens de missies in Afghanistan, Irak en Mali. "Het opnemen van vrouwen in VN-operaties is niet alleen een morele plicht. Het is ook belangrijk voor de Operationele effectiviteit", zei ze. Slechts 4 procent van de VN-militairen is vrouw. "Ik geloof dat deze militairen rolmodel kunnen zijn voor meisjes en vrouwen elders. Ze jagen veranderingen aan Hun aanwezigheid is een inspiratiebron."

Bijleveld noemde nog 2 zaken die de effectiviteit kunnen verbeteren: de veiligheid van de VN-soldaten en een beter gebruik van schaarse bronnen.

Veilig werken

De effectiviteit van VN-missies is gebaat bij veiligheid. De tijd dat de blauwe VN-vlag bescherming bood is al lang voorbij, aldus de minister. Bijleveld was blij dat er meer aandacht is voor veiligheid. De aan de conferentie deelnemende landen moeten ervoor zorgen dat het hoog op de agenda blijft staan. Ze pleitte voor betere voorbereiding op missies, de juiste training en vooral goede inlichtingen. Nederland blijft wat haar betreft aan dat laatste bijdragen.

Medische app

Ook op medisch gebied draagt Nederland bij aan effectiever werken. Bijleveld had eerder gisteren de Engelstalige variant gepresenteerd van de Zelfhulp-Kameradenhulp-app. "Ik hoop dat de `Buddy First Aid Course` in het veld het verschil maakt", zei ze.

Als laatste pleitte ze voor het opstellen van rotatieschema`s voor schaarse inzetmiddelen zoals helikopters, inlichtingen en medische voorzieningen. Het verlaagt de drempel voor landen die willen bijdragen, vond ze. Noorwegen zette een rotatieschema op voor de C-130-vrachtvliegtuigen en Nederland deed dat voor de helikopters in Mali. Duitse en Canadese heli`s vervingen de Nederlandse in Mali.

Datum: dinsdag 15 januari 2019, 11:46
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Irak, Mali, Noorwegen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry