Defensie harmonieus het nieuwe jaar in

14/01
2019
“Iedere muzikant weet dat het niet alleen gaat je eigen partij goed te spelen. Je moet ook inspelen op wat een ander doet. De samenwerking in een orkest staat eigenlijk symbool voor hoe de hele krijgsmacht werkt.” Dat zei minister Ank Bijlveld-Schouten vandaag in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg tijdens haar nieuwjaarsreceptie. Ze had die gekoppeld aan de opening van een tentoonstelling over 200 jaar militaire muziek.

Bijleveld: “Of we nou explosieven ruimen in Utrecht, de grens bewaken op Schiphol, containers opruimen op de Waddeneilanden, peshmerga’s trainen in Irak of inlichtingen verzamelen in Mali. Overal is het cruciaal dat we harmonieus samenwerken.

Bijleveld noemde het geen geheim dat Defensie voor behoorlijk wat uitdagingen staat.  “Prioriteit 1 is dat we een betrouwbare werkgever zijn.” Ze zei blij te zijn dat er weer met de bonden wordt gesproken over arbeidsvoorwaarden en hoopt dat er snel een akkoord komt.

Structureel extra

Bijlveld blikte terug op het afgelopen jaar. Ze noemde Trident Juncture, de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog. Daarin oogstte de Nederlandse krijgsmacht volgens haar veel lof. De minister sprak verder over gemaakte plannen om de veiligheid van defensiepersoneel te verbeteren en nieuwe strategieën op het gebied van industrie, innovatie en cyber. Daarnaast werden aan de Defensienota extra structurele investeringen gekoppeld. “Structureel extra! Ik benadruk dat nog maar eens. Want wie had dat een paar jaar geleden kunnen denken?”, aldus Bijleveld.

Eigen kracht

De minister refereerde ook aan investeringsplannen, zoals extra F-35’s, directe en indirecte vuurkracht op het land, ballistische raketverdediging op zee, ondersteuning van special forces en uitbreiding van cyber- en inlichtingencapaciteit. “Capaciteiten waarin we goed zijn en waar de NAVO om vraagt.” Volgens haar is investeren in de kracht van het bondgenootschap, ook investeren in eigen kracht.

Uitvoering

In 2018 is er veel beleid ontwikkeld om Defensie te versterken. In 2019 draait het om de uitvoering daarvan. Bijleveld: “De muziek is geschreven. We hebben onze instrumenten leren bespelen. Nu gaat het erom dat we samen spelen. En dat we het tempo er goed in houden. Als we daarin slagen worden de verbeteringen bij Defensie voor steeds meer mensen voelbaar.”

De tentoonstelling Voorwaarts-Mars-Muziek is vanaf morgen voor het publiek te bezichtigen in het Nationaal Militair Museum.

Downloads

Toespraak minister Ank Bijleveld-Schouten bij de Nieuwsjaarsreceptie en opening tenoonstelling 200 jaar militaire muziek Dames en heren,   Vandaag zijn alle krijgsmachtonderdelen muzikaal vertegenwoordigd bij de opening van deze bijzondere ...

Toespraak | 14-01-2019

Datum: maandag 14 januari 2019, 16:56
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Irak, Mali, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry