Eerst bakken met sneeuw, dan overstromingen

14/01
2019
Donderdag en vrijdag waren koud in Beieren. De bakken met sneeuw bleven onaangetast. Maar men wist in het laagland prima wat ze met de sneeuw moesten doen: deels weghalen uit de dorps- en stadskernen en daken daar waar mogelijk vrijmaken van de sneeuwlast. Er zat namelijk dooi aan te komen. En als zo’n immense massa aan het smelten gaat, kan dat veel overlast veroorzaken. Ook de komende dagen zullen temperatuurschommelingen tot flink wat uitdagingen leiden.

Vorst en dooi in Beieren
Afgelopen weekeinde was het in het Beierse laagland veelal boven nul. Ook deze maandag liggen de temperaturen boven het vriespunt, zij het maar een paar graden. Je zit dan ook snel weer onder nul als de zon onder de horizon verdwijnt. Zo gaat het komende nacht licht vriezen. Vervolgens is het morgen overdag gemakkelijk weer 2 graden boven nul. Dit ritme van vorstnachten en dooidagen houdt voorlopig stand. Waarbij de temperaturen donderdag tot 7 graden kunnen oplopen. Met het dikke pakket sneeuw dat overal nog ligt betekent dat een continue verdere smelt overdag.

Die smelt heeft al geleid tot verhoogde waterstanden in de Donau en gedeeltelijke overstromingen. Vanochtend stond een hoogwaterwaarschuwing uit voor meerdere regio’s in Beieren. Doordat er nog zoveel sneeuw ligt, zal er de komende dagen veel water in de rivieren, sloten en beken blijven vloeien. Deels stroomt het water uit over akkerlanden en weilanden. Zeker op donderdag, als het zo mild wordt. Een extra probleem vormt het continue bevriezen van het smeltwater uit de sneeuw. Het betekent spekgladde wegen.

Verse sneeuwval
In het zuiden van Duitsland valt tot 400/500 meter hoogte vandaag regen, hogerop valt sneeuw. Er komt in de Alpen weer een extra pakket aan verse sneeuw bij; in totaal zo’n 25 tot 50 centimeter in dit maandagetmaal. Het lijkt wel tijdelijk voor het laatst te zijn. Tijdelijk…

De regen in de lagere delen van Beieren zet een extra druk op de smelt en maakt de nog aanwezige sneeuw op de daken zwaarder. Dooiende sneeuw met regenwater wordt veel zwaarder dan vriezende sneeuw. Sneeuw met vorst bestaat uit heel veel lucht. Sneeuw in dooi heeft nog maar nauwelijks lucht en heeft meer gewicht.

En de Rijn?
In het stroomgebied van de Rijn is minder sneeuw gevallen dan in de meer naar het oosten gelegen gebieden. Maar ook in de zuidwesthoek van Duitsland is op meerdere plekken sprake van overstroomde beken en rivieren. De brandweer is her en der actief om mobiele hoogwaterbescherming in te zetten. Sneeuw ligt er nog vooral in de heuvels van het Zwarte Woud. Daar ligt zo’n 20 tot 50 centimeter.

Een deel van dat water zal ook naar Nederland komen. Vandaar dat Rijkswaterstaat vanaf vandaag een gestage waterpeilstijging in onze Rijndelen laat zien.

Bron: MeteoGroup, www.hnd.bayern.de. Rijkswaterstaat, SpiegelOnline.

Datum: maandag 14 januari 2019, 12:20
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry