Minister biedt Buddy First Aid Course app aan

14/01
2019
"Medische ondersteuning is een zaak die onze aandacht verdient. Om op een hele praktische manier te helpen, hebben we voor de VN een training- and checklistapp ontwikkeld: Buddy First Aid Course."

De Zelfhulp-kameradenhulp-app van Defensie is nu vertaald in het Engels en Frans.

Met deze woorden overhandigde minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten vanmorgen de app. Deze werd in ontvangst genomen door de ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties voor vredesmissies Jean-Pierre Lacroix. Dat gebeurde tijdens de opening van de UN-Peacekeeping Preparatory Conference in Den Haag. Bijleveld bood afgelopen najaar aan de Nederlandse app te vertalen en beschikbaar te stellen aan de VN.

Ook offline beschikbaar

De maker van de app is reservist-ritmeester Jelle van Haaster. Hij demonstreerde tijdens de conferentie hoe militairen die kunnen gebruiken tijdens een uitzending. Evenals het voor Nederlandse militairen vertrouwde instructiekaartje neemt de app de gebruiker stapsgewijs mee door de behandeling van verschillende verwondingen.

Op verzoek van Bijleveld bouwde Van Haaster de ZHKH-app om voor de VN. Alle blauwhelmen kunnen die nu gebruiken. De app is beschikbaar in het Engels en het Frans, maar dankzij enkele software-aanpassingen kan de VN het programmatje zelf omzetten in andere talen. De app is ook offline beschikbaar, zodat blauwhelmen in buitengebieden de informatie op hun smartphone kunnen raadplegen.

Jelle van Haaster werd in januari vorig jaar uitgeroepen tot Jonge Ambtenaar van het Jaar (archieffoto).

Positieve invloed op vredesoperaties

Nederland zet zich in voor verdere professionalisering van VN-vredesoperaties. Dit is ook de gedachte achter de conferentie in Den Haag en het leidend thema in 2018 toen Nederland tijdelijk lid was van de Veiligheidsraad. Met het delen van ervaringen opgedaan bij de VN-missie in Mali (MINUSMA) wil Nederland een positieve invloed uitoefenen op VN-vredesoperaties. Door problemen in de medische keten beƫindigde Nederland vorig jaar juli zijn permanente aanwezigheid in de Malinese regio Kidal. Eind augustus sprak minister Bijleveld met Lacroix over deze problemen.

Toen nodigde Lacroix Nederland uit mee te denken over verbeteringen in de medische hulpverlening. Defensie-experts spraken hierover begin september in het VN-hoofdkwartier in New York. De internationale organisatie was van meet af aan enthousiast over het idee van een app voor buddy first aid. Het beperkte kennisniveau van sommige landen die troepen leveren, verbetert hierdoor. Naar verwachting hebben blauwhelmen die zich voorbereiden op missies in Mali of Zuid-Soedan veel profijt van de app.

Van Haaster werd vorig jaar gekozen tot Jonge Ambtenaar van het Jaar 2018. Hij won de wisseltrofee voor zijn de apps Rangen en ZHKH (zelfhulp kameradenhulp).

Datum: maandag 14 januari 2019, 10:32
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Mali, New York, Soedan, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry