Adempauze Alpenregio

11/01
2019
De noordelijke Alpen zijn door de grote hoeveelheden sneeuw die er de afgelopen dagen zijn gevallen bijna onbegaanbaar geworden. De grotere, doorgaande wegen worden zo goed als het kan sneeuwvrij gehouden, maar veel kleinere binnenwegen en enkele passen zijn (soms gedeeltelijk) gesloten, vooral ook in verband met het lawinegevaar. Vandaag, vrijdag, is het er op veel plaatsen tijdelijk droog en kan even ademgehaald worden, maar de volgende sneeuwdumps staan vanavond en in het weekend alweer op het programma.

Een uitloper van een hogedrukgebied houdt storingen vrijdag even op afstand en er is dan zelfs wat ruimte voor de zon. De temperaturen gaan daardoor ook weer iets omhoog en dat is natuurlijk een verademing voor veel mensen daar, maar tegelijkertijd neemt mede daardoor het risico op lawines ook weer toe. Het enorm snel gegroeide sneeuwdek heeft zich nog onvoldoende kunnen zetten en door de (relatief kleine) temperatuurstijging zal de toplaag van het huidige pak sneeuw een beetje gaan smelten. De bovenste laag wordt dan wat papperig, waardoor de volgende verse sneeuw niet lekker op de huidige laag zal blijven plakken. De sneeuwlagen komen dan dus eigenlijk los op elkaar te liggen, waardoor ze gemakkelijk kunnen gaan schuiven.

Lawinegevaar
Vooral in de gebieden op anderhalf tot 2000 meter hoogte is het risico op lawines groot tot regionaal zelfs zeer groot. Daar is in korte tijd heel veel sneeuw gevallen en vooral daar schommelt steeds de vorstgrens. Het ene moment ligt de temperatuur er dus iets onder het vriespunt, het andere moment er iets boven. De structuur van de bovenste sneeuwlaag verandert dus door smelt of juist bevriezing en dat is funest voor het samensmelten of plakken van de volgende sneeuwlaag.

Volgende sneeuwdump
Vrijdagavond nadert vanuit het noordwesten een volgend sneeuwgebied en deze lijkt vooral gedurende de nacht en zaterdagochtend te activeren. Volgens de huidige verwachtingen vallen op diverse plaatsen in het zuiden van Duitsland, in de oostelijke delen van Zwitserland en vooral in Oostenrijk dan opnieuw enkele tientallen centimeters sneeuw. In delen van Oostenrijk zelfs tot een halve meter aan toe. In het oosten van Zwitserland is het sneeuwdek inmiddels ook 2 keer zo dik als normaal in deze tijd van het jaar! In het zuiden van Duitsland valt iets minder en daar zijn er tot dusver ook nog geen problemen. Daar geniet men vooral van huidige winterweer. In delen van Oostenrijk is de situatie echter uitzonderlijk en zeer bijzonder. Dit komt slechts 1 keer in de 30 jaar voor en men spreekt er zelfs al over een Snowmageddon.

Zuidelijke Alpen droog

En het houdt niet op. Zaterdagavond en zondag overdag gaat het vanuit het westen opnieuw sneeuwen. Ook de Zwitserse delen van de Alpen krijgen daar dan iets van mee. De zuidelijke Alpen houden het echter nog steeds grotendeels droog. Daar ligt de temperatuur ook een stuk hoger en schijnt zelfs geregeld de zon.

Datum: vrijdag 11 januari 2019, 13:03
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Noordelijke, Oostenrijk, Zwitserland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry