Genomineerd voor de Big Brother Awards Expertprijs 2018: Kenter Jeugdhulp

09/01
Op 22 januari wordt de Big Brother Awards Expertprijs uitgereikt aan een van de grofste privacyschenders van Nederland. Een panel van deskundigen heeft zes kandidaten geselecteerd. In aanloop naar de avond van de uitreiking stellen wij de kanshebbers aan u voor. Vandaag presenteren wij de derde: Kenter Jeugdhulp.

KwetsbaarKenter Jeugdhulp riep de website PratenOnline.nl in het leven om jongeren met problemen anoniem toegang te bieden tot professionele hulp. De site was dermate slecht beveiligd dat deze afgelopen jaar kon worden gehackt. Persoonlijke informatie van een kwetsbare groep jongeren kwam in handen van kwaadwillenden.

AfpersingJongeren kunnen op PratenOnline anoniem professionals benaderen over hun psychische problemen, zoals depressie, eenzaamheid, angststoornissen of trauma’s. Persoonlijke informatie van de chatters – volgens de organisatie het mailadres en telefoonnummers – kwam in handen van criminelen. Hackers probeerden de organisatie vervolgens af te persen voor geld.

Hoe groot was de buit?Volgens de Volkskrant is er wellicht ook inhoudelijke informatie uit de chats buitgemaakt: gegevens uit meer dan 16.000 chatsessies van ruim 14.000 accounts. Hoe kan het dat zoveel van die chatgeschiedenis nog via een online systeem beschikbaar was? Dit maakt ook de kwetsbare jongeren mogelijk doelwit voor afpersing, bijvoorbeeld als zij worstelen met hun seksuele identiteit of in een misbruiksituatie zitten.

VerantwoordelijkheidJongeren die juist vanwege problemen bij deze organisatie aanklopten om hulp te zoeken, zijn door de ondermaatse beveiliging van de website nog kwetsbaarder gemaakt. Dit levert de verantwoordelijke organisatie, Kenter Jeugdhulp, een terechte nominatie op voor de Expertprijs van de Big Brother Awards 2018.

Kom ook!De uitreiking van de prijs vindt plaats op 22 januari in De Rode Hoed in Amsterdam.

Wees erbij en koop nu je kaartjes!

Datum: woensdag 9 januari 2019, 11:11
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT
Tags: Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry