Groot lawinegevaar in delen Alpen

08/01
2019
Winterweer. Bij ons komt het er maar niet van. Op een aantal vorstige nachten en de kortdurende sneeuwval op 16 december vorig jaar na, kwam het dit winterseizoen tot nu toe nog nauwelijks tot echt winterweer. In de Alpen is dat wel anders. Vooral in de noordelijke delen van het gebergte is de laatste dagen al veel gevallen en was het risico op lawines al groot, en er komt nog meer bij. Op de bergtoppen kan nog ruim een meter verse sneeuw bij vallen, waardoor in delen van Oostenrijk dit weekend mogelijk het hoogste waarschuwingsniveau geldt voor wat betreft lawines.

Momenteel ligt op sommige plekken in Oostenrijk nu al meer dan 2 meter sneeuw en om inzakken te voorkomen, moeten veel daken van huizen en gebouwen sneeuwvrij gemaakt worden. Helemaal omdat de sneeuw het afgelopen etmaal door iets hogere temperaturen en dus smelt, wat natter en zwaarder is geworden, neemt het gevaar verder toe. Ook talrijke wegen en passen zijn ingesneeuwd en moeten met schuivers sneeuwvrij gemaakt worden.

Volgende sneeuwdump
En voorlopig zijn ze nog niet klaar. Er wordt in sommige regio’s, waaronder Tirol, de komende dagen namelijk weer een halve tot lokaal bijna een meter verse sneeuw verwacht. In het dal tot ongeveer 60 centimeter en tot zo’n 120 centimeter op de bergtoppen. Prachtig natuurlijk en fantastisch voor de wintersporters, al is zo’n grote hoeveelheid sneeuw met ook nog eens zware sneeuwval op dat moment voor velen juist onprettig en zelfs gevaarlijk. Helemaal als je ook off-piste wil gaan. Vooral dit laatste, maar überhaupt het wintersporten wordt in dit soort situaties dan ook tijdelijk afgeraden.

Lawines
Het grootste gevaar zijn de lawines. Keer op keer valt er een pak sneeuw en tussen die sneeuwdumps door zien we soms (flinke) temperatuurwisselingen. Bij lagere temperaturen kan de toplaag van het sneeuwdek dan bevriezen en bij hogere temperaturen juist wat papperig worden. Valt daar dan weer een volgende laag sneeuw bovenop, dan willen die lagen niet goed op elkaar plakken. Er liggen dus losse sneeuwlagen op elkaar en bij het minste of geringste kunnen die lagen gaan schuiven, waarna een lawine is geboren.

Hoogste waarschuwingsniveau
Met de sneeuwverwachting voor de komende dagen staan de veiligheidsdiensten inmiddels overal paraat en mensen moeten er rekening mee houden dat ze mogelijk een paar dagen in een dorp of dal vast kunnen komen te zitten. Vooral donderdag wordt opnieuw veel sneeuw verwacht en in het weekend geldt dan waarschijnlijk op diverse plaatsen de hoogste lawinewaarschuwing, ofwel 5.

Controleer de route
Voor wie er de komende dagen die kant op gaat, is het dan ook raadzaam om van tevoren even te controleren of de te berijden wegen begaanbaar zijn, of zelfs niet afgesloten. Dit kan namelijk flinke vertragingen opleveren. Volgende de veiligheidsdiensten blijven diverse wegen tot dinsdagochtend gesloten, daarna wordt de situatie opnieuw bekeken en ingeschat.

Datum: dinsdag 8 januari 2019, 13:36
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Huizen, Noord-Holland, Noordelijke, Oostenrijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry