Mobilisatie Oorlogskruis voor bijna 100-jarige Dieleman

08/01
2019
Deze zomer is het 80 jaar geleden dat Adriaan Dieleman werd opgeroepen voor zijn dienstplicht, net voor de Tweede Wereldoorlog. Vandaag reikte minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten de inmiddels 99-jarige veteraan het Mobilisatie Oorlogskruis uit, in zijn woonplaats Terneuzen.

Bijleveld zei af en toe de eer te hebben, veteranen te ontmoeten die de meidagen 1940 meemaakten. “Lang niet altijd kijken ze met trots terug op hun inzet. Ze hadden immers de oorlog verloren. Toch vind ik dat niet terecht. Nu weten we hoe het allemaal gegaan was. Maar u was op dat moment bereid om uw leven te geven voor de verdediging van ons land. Dat vind ik niet niks.”

Dieleman als dienstplichtige.

Beeld: ©Uit privécollectie van Dieleman.

Krijgsgevangene

Soldaat Dieleman diende tijdens de mobilisatie bij de 38e reserve-grenscompagnie, gelegerd in Zeeuw-Vlaanderen.Met zijn eenheid, de 38e reserve-grenscompagnie, moest hij via de Westerschelde naar Walcheren. De Duitsers dreven de compagnie echter steeds verder achteruit. Bij Westkapelle werd Dieleman krijgsgevangene gemaakt en belandde uiteindelijk met lotgenoten in de Veehallen van Den Bosch.

Opgeblazen

De Duitsers voorzagen de soldaat na enige tijd echter van documenten om naar huis te gaan. Dat was een behoorlijke onderneming, want spoorbruggen waren opgeblazen. Gelukkig hoefde Dieleman niet te voet, want 2 mannen waren bereid hem met hun auto mee te nemen naar Goes.

Kiekjes van toen. (uit privéverzameling)

Beeld: ©Dieleman

Vrijstelling

Al voor de oorlog werkte Adriaan in een textielfabriek. Eenmaal terug in Terneuzen ging hij met de bedrijfsleider naar het toenmalige Shellgebouw in Den Haag, waar de bezetter zich had gevestigd. Hij kreeg vrijstelling. Daardoor kon Dieleman als monteur in de textielfabriek aan de slag en hoefde niet als dwangarbeider naar Duitsland.

Dieleman heeft nu ook zijn veteranenspeld en veteranenpas.

25.000 Duitse krijgsgevangenen

Nadat Zeeuws-Vlaanderen in 1944 was bevrijd, werd Dieleman in maart 1945 geplaatst bij de geallieerden. Als militair bewaakte hij vervolgens 25.000 Duitse krijgsgevangenen in het Belgische Zedelgem. Tijdens de bevrijding trok de Nederlandse militair als grenswacht/Frontierguard met de Canadezen noordoostwaarts richting Almelo en Groningen. Omdat Dieleman de Engelse taal al redelijk goed machtig was, fungeerde hij als tolk tussen de Canadezen en Nederlanders.

Wilhelmus

Op een patrouille bij het Groningse Bellingwolde werd per abuis een Duits dorpje gepasseerd. Ondanks dat leverde het een memorabel moment op. Dieleman ging er het plaatselijke kerkje in, met een kameraad. Die wilde het orgeltje bespelen, maar daar kwam geen geluid uit. Dat was wel het geval toen de Duitse dominee binnenliep en de voetpomp van het luchtorgel bediende. De kameraad speelde de noten van het Wilhelmus en gezamenlijk werd het Nederlandse volkslied gezongen.

Datum: dinsdag 8 januari 2019, 15:59
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Almelo, Duitsland, Goes, Groningen, Overijssel, Terneuzen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry