Diverse stormen op de Noordzee

04/01
2019
Een schip dat containers verliest die op Terschelling en Vlieland aanspoelen, een trein op een brug in Denemarken die in moeilijkheden komt door afwaaiende lading van een tegemoetkomende trein en plaatsen in Noord-Duitsland die door stormvloed onder water komen te staan. Het is de laatste tijd regelmatig onrustig op en rond de Noordzee. En er komt nog meer aan.

Ook al worden de weerkaarten op dit moment door een groot hogedrukgebied gedomineerd dat bij de Britse eilanden niet weg lijkt te slaan, lagedrukgebieden laten zich niet onbetuigd. Komend vanaf de Oceaan nemen ze, als ze het Britse hogedrukgebied als obstakel tegenkomen, een scherpe noordelijke bocht, trekken naar IJsland en dan bijna het poolgebied in, om vervolgens met weer een bocht naar het zuidoosten te draaien, op weg naar het Noordzeegebied en Denemarken.

Noordwesterstormen
Tussen het hogedrukgebied en de naar Denemarken trekkende lagedrukgebieden kunnen luchtdrukverschillen af en toe flink toenemen. En zoals iedereen wel weet, hoe groter die luchtdrukverschillen, hoe harder het waait. Daarbij is de drukverdeling nu zo dat de actiefste windvelden steeds met wind vanuit het noordwesten komen. Dat is in het Noordzeegebied feitelijk de verboden hoek. Noordwesterstormen stuwen het water in het Noordzeebekken hoog op. De combinatie van stormvloed en wind staat bijna altijd garant voor regionale problemen.

Wadden pakken al wel wind
Nederland ontkomt tot nu toe aan de meeste wind, doordat het hogedrukgebied bij ons nog dichtbij genoeg ligt. Het Waddengebied krijgt al wel af en toe een veeg mee en wordt ook met de gevolgen ervan geconfronteerd, nu er van alles op de stranden van Terschelling en Vlieland is aangespoeld. Het leger wordt zelfs ingezet om de rommel weer op te ruimen. Overigens horen de Waddeneilanden en het aanspoelen van goederen op de stranden natuurlijk bij elkaar. Bezoek de verschillende juttersmusea op de eilanden maar eens en je weet wat dit betreft genoeg.

Stormramp 1953
Toch wordt ook in Nederland altijd met enig ontzag gekeken naar noordwesterstormen, op het moment dat ze weer eens komen opdagen. En dat gebeurt maar weinig. Veel vaker worden we juist met stormen vanuit het zuidwesten geconfronteerd. De keer dat het tijdens een noordwesterstorm voor het laatste keer echt mis ging, is lang geleden, maar staat de meeste mensen nog scherp op het netvlies. Het gaat natuurlijk om de storm van 31 januari op 1 februari 1953, toen grote delen van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden als gevolg van doorbrekende dijken onder water kwamen te staan en alleen al in Nederland 1836 mensen om het leven kwamen.

Deltawerken
Het was een ramp die het Nederlandse landschap voorgoed veranderde. In de jaren erna kwamen namelijk de werkzaamheden in het kader van het Deltaplan op gang en werden overal aan zee zeeweringen gebouwd, waarvan de Oosterscheldekering nog altijd de bekendste is. Het zijn die deltawerken die ervoor hebben gezorgd dat iedereen in ons laag liggende land zich tijdens stormen veilig voelt. Nog altijd is het zo dat cameraploegen uit het buitenland ten tijde van stormen in het Noordzeegebied, Nederland opzoeken. Om dan met verwondering verslag te doen van het feit dat hier niets gebeurt, terwijl er in eigen land vaak wel problemen zijn door de storm.

Dinsdag opnieuw veel wind
Het volgende lagedrukgebied dat we voor wat wind betreft in de gaten moeten houden, is dat wat aanstaande dinsdag via de Noordzee op Denemarken afkoerst. Het diept daarbij volgens de huidige berekeningen korte tijd uit tot rond 985 hPa. Tegelijkertijd staat de luchtdruk in de kern van het hogedrukgebied, dan ten zuidwesten van Ierland, op ruim 1035 hPa. Er ontstaat dan een drukverschil van ongeveer 50 hPa, ruim voldoende om de wind op de Noordzee weer flink te laten aantrekken, opnieuw uit een noordwestelijke richting.

Opnieuw de Wadden
Zoals de koers van het lagedrukgebied nu berekend wordt, lijkt de meeste wind opnieuw voor de Noordelijke Noordzee, de Duitse Bocht en het Waddengebied weggelegd. Daar zou het zomaar even tot een kortdurende storm kunnen komen. De Nederlandse west- en zuidwestkust liggen opnieuw beter beschermd, door de invloed van het hogedrukgebied ten westen van ons.

Even kouder
Behalve de wind brengt het lagedrukgebied ook bewolking, regen en later koudere lucht met zich mee. Het zachte en bewolkte weer van de eerstkomende dagen, met soms motregen en temperaturen die in de middag uiteindelijk tot een graad of 9 kunnen oplopen, wordt tegen die tijd dan ook voor een guurder weertype ingeruild. Tot winters weer komt het nog niet, omdat het hogedrukgebied er vervolgens niet in slaagt om echt een vuist te maken richting Scandinaviƫ. Volgende lagedrukgebieden draaien alweer snel om het hogedrukgebied heen en houden het bij ons licht wisselvallig.

Alpen begraven onder de sneeuw
Ondertussen blijft de noordwestelijke wind de komende dagen tegen de noordzijde van de Alpen aan beuken. Er worden daar grote hoeveelheden sneeuw verwacht, bovenop de indrukwekkende laag die daar de laatste tijd toch al is gevallen. Aan de zuidkant van de Alpen schijnt steeds de zon.

Bron: MeteoGroup.

Datum: vrijdag 4 januari 2019, 09:55
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Denemarken, Duitsland, Friesland, IJsland, Ierland, Noordelijke, Terschelling, Vlieland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry