Minister Hoekstra genomineerd voor Big Brother Awards Expertprijs

03/01
2019
Op 22 januari wordt de Big Brother Awards Expertprijs uitgereikt aan een van de grofste privacyschenders van Nederland. Een panel van deskundigen heeft zes kandidaten geselecteerd. In aanloop naar de avond van de uitreiking stellen wij de kanshebbers aan u voor. Vandaag presenteren wij de eerste genomineerde kandidaat.

Minister van Financiën Wopke HoekstraDe bewindsman heeft zijn nominatie te danken aan de ruimte die hij zijn Belastingdienst geeft om gevoelige gegevens van burgers te delen met verhuurders, terwijl dit principieel niet mag.

GluurverhogingOm een inkomensafhankelijke huurverhoging mogelijk te maken, verstrekt De Belastingdienst inkomensgegevens van (mogelijke) huurders aan verhuurders. Dit kunnen zowel institutionele als particuliere verhuurders zijn. Dit is oneigenlijk gebruik van gevoelige gegevens en een inbreuk op de privacy van huurders. Er wordt daarom ook wel gesproken van een ‘gluurverhoging’.

PrincipekwestieDe Belastingdienst zou inkomensgegevens principieel niet mogen delen met private partijen. De meest uitgesproken criticus van deze praktijk is de Woonbond, de organisatie die opkomt voor de belangen van huurders. De Woonbond heeft het delen van gegevens door de Belastingdienst in verschillende zaken aan de rechter voorgelegd. Terwijl deze kwesties in behandeling zijn, gaat de Belastingdienst onder leiding van Hoekstra stug door met het verstrekken van inkomensgegevens van huurders.

\'Waardevolle marktinformatie\'Uit onderzoek in opdracht van de Tweede Kamer blijkt dat verhuurders vaak onzorgvuldig omgaan met de gegevens. Hoewel ze na gebruik direct moeten worden vernietigd, had bijna 70% van alle corporaties dit nog niet gedaan of wisten niet of ze het hadden gedaan. Een deel van de verhuurders bewaarde de inkomensgegevens omdat ze het als ‘waardevolle marktinformatie’ zagen. Die verhuurders gebruikten de inkomensverklaringen dus voor hun commerciële doeleinden.

Privacy op het spelAnder onderzoek wees uit dat het merendeel van de corporaties geen concreet beveiligingsbeleid heeft. Ook beschikten ze niet over kennis van privacywetgeving. Accountantskantoor BDO constateerde eind 2016 dat de verhuurders qua beveiliging achter lopen bij andere sectoren en daarmee de privacy van huurders op het spel zetten.

PrimeurOnze inkomensgegevens mogen niet voor andere doeleinden dan belastingheffing worden verstrekt, en al helemaal niet als er geen publiek belang op het spel staat. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de Belastingdienst op structurele en grote schaal inkomensgegevens verstrekt aan private partijen. Omdat minister Hoekstra zijn Belastingdienst onverstoorbaar laat meewerken aan deze privacyschending, is hij genomineerd voor de Expertprijs van de Big Brother Awards 2018.

De uitreiking van de prijs vindt plaats op 22 januari in De Rode Hoed in Amsterdam. Wees erbij en koop nu je kaartjes!

Datum: donderdag 3 januari 2019, 13:35
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT
Tags: Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry