Je kunt als zzp’er eindelijk je btw nummer (oftewel je bsn) van je site halen

02/01
2019
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de minister van Financiën een verbod opgelegd waardoor de Belastingdienst vanaf 1 januari 2020 niet langer het burgerservicenummer mag gebruiken in het btw-identificatienummer van zzp’ers. Dat meldde Tweakers onlangs. De eis was vele zelfstandig ondernemers een doorn in het oog, omdat het btw-nummer verplicht vermeld moet worden op facturen – maar ook op je webshop en andere verkoopkanalen. Daarmee komt je bsn wel érg bloot te liggen. Waarom dit jarenlang desondanks zo werd vastgehouden door de Belastingdienst, is me altijd een raadsel gebleken. Maar het zou nu eindelijk opgelost moeten zijn.

Het burgerservicenummer of bsn is door de overheid ingevoerd om administratie (met name fiscale zaken) rond burgers te kunnen regelen. Omdat dit nummer zo belangrijk is, zijn er strenge regels over gebruik van dat nummer gesteld, die kort samen te vatten zijn als “je mag er niets mee, tenzij een wet specifiek en uitdrukkelijk zegt van wel”. Dit was eigenlijk altijd al zo onder de Wbp, en is nu onder de AVG precies hetzelfde gehandhaafd.

Al diezelfde tijd heeft de Belastingdienst zzp’ers een btw nummer gegeven dat bestond uit hun bsn gevolgd door `B01’. Dat was denk ik handig voor ze, omdat dan alle zakelijke inkomsten die via btw-aanslagen binnen kwamen, gekoppeld kon worden aan hun privé aangifte die onder het bsn bekend staat. Of zoiets. Ik heb eigenlijk nooit een officiële reden kunnen vinden. En nee, “zo werkt de ICT bij ons” is natuurlijk geen reden.

Dit was een probleem omdat andere wetgeving zzp’ers verplicht tot publicatie van hun btw nummer (en dus hun bsn), onder meer op hun website. Het btw nummer van de ondernemer is in veel situaties verplicht bekend te maken informatie bij aanbod van producten of diensten op afstand. Kort gezegd, tenzij je site alleen een reclamefolder is met een contactformulier moest je btw nummer in het colofon staan. Bepaald niet handig dus.

Eindelijk heeft de AP hier een eind aan gemaakt: er is geen fatsoenlijke reden om deze koppeling te hanteren, dus de Belastingdienst moet zzp’ers nu gewoon een nieuw btw nummer geven waar hun bsn niet in zit. Om technische redenen (“zo werkt de ICT bij ons”, kuch kuch) kan dit pas in 2020 van kracht worden. Wie het kan uitleggen, ik hoor het graag.

Diverse mensen mailden me met de vraag of ze nu toch nog een jaar dat bsn online moeten houden. Ik aarzel daarover. Eigenlijk vind ik het te gek voor woorden dat deze verplichting nog blijft gelden terwijl zo evident vaststaat dat daarmee de wet wordt overtreden. Het zou werkelijk idioot zijn als een webwinkelier of online dienstverlener een boete krijgt omdat hij zijn btw nummer niet vermeldt omdat zijn bsn daarin zit, gezien deze uitspraak van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Maar theoretisch gezien overtreed je de wet, want de wetgeving die het btw nummer eist, houdt geen rekening met deze situatie. Dus het kan in theorie leiden tot boetes. Ik ken uit het verleden echter geen boetebesluiten van bv. de ACM over enkel het niet vermelden van je btw nummer op je site. Ik zou dus zelf geneigd zijn te zeggen: doe het niet als je je er niet prettig bij voelt, en trek hard aan de bel als je van wie dan ook te horen krijgt dat je de wet overtreedt.

Arnoud

Het bericht Je kunt als zzp’er eindelijk je btw nummer (oftewel je bsn) van je site halen verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: woensdag 2 januari 2019, 08:04
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry