Levensgevaarlijke vuurtornado's bij Scheveningen

01/01
Een strijd om het grootste vreugdevuur op het strand bij Scheveningen is gisteravond op de Scheveningse boulevard en in de binnenstad op gevaarlijke situaties uitgelopen. Niet alleen daalde een vonkenregen op de huizen neer – de brandweer moest groot uitrukken om diverse daken nat te houden – ook kwamen uit het vuur diverse vuurtornado’s tevoorschijn.

De vreugdevuren op het Scheveningse strand zijn een traditie die al lang teruggaat. Scheveningen-dorp en Duindorp strijden om de eer wie tijdens de jaarwisseling het mooiste en grootste vreugdevuur kan aanleggen. Om een grote fik te krijgen, heb je twee dingen nodig: spullen die kunnen branden en een brandstapel die je zo bouwt dat de verhouding tussen die brandstof en de zuurstofrijke lucht die kan worden aangezogen zo optimaal mogelijk is. Dus worden houten pallets gebruikt, die tot twee enorme torens op het strand worden opgestapeld. Ze zijn in de dagen voorafgaand aan de jaarwisseling in Scheveningen zeer beeldbepalend.

Vonkenregen
Toen gisteravond de fik erin ging, waaide op het strand een matige westzuidwestenwind, ongeveer dwars op de kustlijn. Beide stapels brandden binnen de kortste keren als fakkels. De combinatie van de hitte die daarbij werd ontwikkeld en de wind was er de oorzaak van dat een indrukwekkende vonkenregen op de huizen dichtbij de boulevard terechtkwam. De brandweer moest uitrukken om te voorkomen dat daken vlamvatten. Toch ontstonden op diverse plaatsen kleine brandjes.

Vuurtornado’s
De hitteproductie van één van de vuren was zo immens dat in het vuur diverse kleine windhozen ontstonden die met vuur gevuld waren; vuurwervels of vuurtornado’s. Ook deze vuurtornado’s werden door de wind richting de boulevard en de gebouwen ernaast geblazen. Vaak namen ze een deel van het vuur met zich mee. Het leverde levensgevaarlijke situaties op die de politie ertoe noopte om de boulevard te ontruimen. Op het filmpje bij dit verhaal zijn de bizarre taferelen te zien.

Vuurwervels vaak bij natuurbranden
Vuurtornado’s komen in Nederland niet vaak voor (alleen in de buurt van vreugdevuren zie je ze af en toe), maar in het buitenland en dan vooral in gebieden die gevoelig zijn voor natuurbranden (zuid Europa, het westen van de VS, Australië), zijn ze veel vaker te zien.

Grootse vuurtornado Canberra
Op 18 januari 2003 waren bosbranden in de buurt van de Australische stad Canberra er de oorzaak van dat een supercell ontstond, die uiteindelijk een volwassen tornado teweegbracht. Die tornado, met soms een breedte van meer dan 500 meter, trok in een zee van vuur dwars door de stad en vernietigde honderden huizen. Een tornado alleen is al een ramp, maar als zo’n tornado ook nog eens met vuur is gevuld, dan is het inferno voor de mensen natuurlijk compleet.

Slachtoffers door vuurwervels

Als tijdens bosbranden of andersoortige natuurbranden vuurtornado’s optreden, vormen die een directe bedreiging voor de mensen die de vuren bestrijden. Zo komen regelmatig brandweerlieden om die duur zo’n plotselinge vuurtornado worden getroffen. Ook blusvliegtuigen hebben niet zelden last van de plotselinge turbulentie die zich in de buurt van of boven branden kan voordoen als gevolg van de heftige luchtbewegingen die door het vuur in gang worden gezet.

Bron: MeteoGroup.

Datum: dinsdag 1 januari 2019, 10:25
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Houten, Huizen, Noord-Holland, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry