Opmaat naar de jaarwisseling verloopt mild

27/12
2018
Afgelopen nacht heeft het op veel plekken licht gevroren. Ook de komende nacht komt het op uitgebreide schaal tot vorst. Daarna stroomt dermate milde lucht ons land binnen dat nachtelijke vorst voorlopig niet meer aan de orde is. Overdag gaan de temperaturen naar 9 of 10 graden, dankzij een zuidwestelijke luchtaanvoer. Na Nieuwjaarsdag zal het juist weer wat kouder worden. Zo te zien tijdelijk. Er zijn weerkaarten die enkele winterse buien laten overschuiven. Diezelfde kaarten laten serieuze winterkou over de landen ten oosten van ons uitstromen.

De komende dagen is een hogedrukgebied prominent aanwezig boven de zuidwestkust van Europa. De kerndruk daarvan schommelt eerst rond 1030 hPa en deze kern verschuift geleidelijk tot boven de westpunt van Frankrijk . De stevigheid neemt ondertussen toe. Aanstaande zaterdag is de luchtdruk in het centrum van het hogedrukgebied al gestegen naar 1036 hPa. Het betekent tevens dat deze hogedrukzone een omvangrijke spanwijdte heeft. Af en toe schuiven er een paar slappe fronten langs de noordzijde, ook over Nederland. Zo krijgen wij zaterdag in het noorden wat lichte regen en motregen. Zondagmiddag zou het op meerdere plekken wat kunnen miezeren. Veel is het allemaal niet, daarvoor ligt het hogedrukgebied te dichtbij.

Oudjaarsdag
De zwakke fronten die langs de noordflank van het hogedrukgebied zeilen, leveren ook op de laatste dag van het jaar veel bewolking en wat lokaal gemiezer op. In eerste instantie kan het zelfs nevelig of mistig zijn. In de avond lijkt juist een windje op te steken, vooral in het noorden, waardoor de slechte zichten in principe verdwijnen. Tijdens de jaarwisseling zelf ziet het er bewolkt uit met lokaal wat gemiezer. Net als bijna elk jaar kan er wel weer gemakkelijk vuurwerksmog ontstaan. Wil je dat voorkomen moet er al echt een bak regen vallen en een briesende wind staan.

Winterse buien?
Voor de eerste dagen van het kersverse jaar gaan de diverse rekenmodellen wat uiteenlopen. In de nieuwste run van het ECMWF-model komen de meeste opties met een noordwaartse uitloper van het hogedrukgebied boven Frankrijk. Aan de oostzijde van die hogedrukrug kan dan koude poollucht uitstromen. Die kou, forse kou, is voor het noorden en oosten van Europa. Met daarbij een flinke partij sneeuwval. Wij blijven met een noordwestelijke wind grote invloed van de Noordzee houden. Er kunnen wel een paar winterse buien passeren, maar het hogedrukgebied blijft dermate dichtbij liggen dat het vooralsnog weinig lijkt voor te stellen.

Geen hogedruk ten noorden van ons
In de temperatuurpluim voor Centraal-Nederland komen de dagen donderdag 3 tot en met zaterdag 5 januari vrij koud uit de bus met een paar graden boven nul in de middag en tijdens de nachten enkele graden vorst. De pluim maakt tegelijk duidelijk dat dit nog niet een echte winterinval is. De winterkou komt ten oosten van Nederland binnenzeilen, wij krijgen waarschijnlijk een vleugje. Bovendien stokt die instroom van relatieve kou bij ons al vrij snel. De rug van hogedruk vormt zich niet tot een hogedrukgebied boven Scandinaviƫ, wat zo mooi zou zijn voor een oostelijke instroom van kou naar ons. Nadat tijdelijk een hogedrukkern boven de noordelijke Noordzee tot stand komt, valt deze hogedrukzone weer terug tot boven onze omgeving. Daarmee wordt de transportroute van kou naar Nederland toe onmogelijk gemaakt. Daarmee keert de wind alweer snel terug naar de zuidhoek en lopen de temperaturen weer op.

Bron: MeteoGroup

Datum: donderdag 27 december 2018, 12:51
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, Noordelijke

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry