Daar waren ze: parelmoerwolken!

25/12
2018
Deze eerste kerstdag begon schitterend, met vanaf Terschelling meldingen van parelmoerwolken. Gewaardeerd waarnemer Sytse Schoustra zag ze toen hij vanochtend zuidoostwaarts keek. De zon was aan het opkomen en daar waren die schitterende glanzende wolken. Nog een eilander, Peter van Suijlekom, zag deze iriserende kleurenpracht ook. Zowel foto's van Sytse als van Peter sieren dit verhaal en wij danken hen voor het delen. Wat zijn de wolken schitterend! In Nederland komen ze niet vaak voor. En áls de kans zich voordoet, moeten ze ook nog maar net worden waargenomen. Bewonder met ons deze ‘nacreous clouds’, zoals ze in het Engels heten. Deze ijskristallen glinsteringen zijn voorlopig niet meer mogelijk. De lucht op grote hoogte wordt namelijk minder koud.

Eind vorige week kondigden we de kansen op parelmoerwolken al aan op deze site. Op 25 tot 30 kilometer hoogte moet het dan kouder zijn dan 80 graden onder nul. Maar, er zit natuurlijk ook een portie geluk bij of ze al dan niet gaan ontstaan. De komende dagen gaan de temperaturen op die hoogte duidelijk weer omlaag. Aanstaande donderdag is het op het 10 hectoPascalvlak (daar waar de druk nog maar 10 hPa is…) ongeveer min 60 graden onder nul. Niet koud genoeg voor de vorming van ijskristallen.

De tekst gaat verder onder het filmpje.

Wat gebeurt er aan de grond?
Terwijl de felle kou op grote hoogte zich noordwaarts terugtrekt, gebeurt er aan de grond weinig spannends. Een hogedrukgebied dat momenteel met zijn kern boven Luxemburg ligt, houdt storingen ver uit onze omgeving. In het oosten van Europa trekt een front richting Rusland. Dat front brengt zachtere lucht waardoor in Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije enige regen en sneeuw valt.

Vervolgens schuift het hogedrukgebied ietsje op naar Zuid-Duitsland, waarna richting het weekeinde de sturende kracht ervan wordt overgenomen door een hogedrukgebied dat boven de Golf van Biskaje ligt. Nederland komt dan aan de noordflanken van dit systeem terecht en er schuiven enkele fronten langs. Daar valt vanaf vrijdagmiddag enige regen op, zonder dat het grote hoeveelheden zijn. Voor die tijd is er overigens ook lokaal wat neerslag mogelijk, maar dan gaat het echt om zeer lokaal gemiezer, bijvoorbeeld op donderdag.

Kabbelend naar 31 december
De laatste dagen van 2018 lijkt de hogedrukkern weer wat dichter bij ons land te komen. Na een wat windrijkere zaterdag en zondag keert de verstilling terug. We kabbelen naar oudejaarsdag. Met middagtemperaturen die rond 8 graden schommelen, wolkenvelden en opklaringen.

Bron: MeteoGroup, Sytse Schoustra,, Peter van Suijlekom

Datum: dinsdag 25 december 2018, 13:07
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Friesland, Hongarije, Luxemburg, Polen, Rusland, Slowakije, Terschelling

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry