Twee verdachten aangehouden voor contactloos zakkenrollen op festival

20/12
2018
Twee personen zijn zaterdag aangehouden op verdenking van contactloos zakkenrollen op een festival in Deventer, las ik bij Nu.nl. De politie van de stad had dat eerder op Facebook gemeld. Deze vorm van diefstal houdt in dat je met speciale apparatuur rondloopt en die tegen broekzakken van anderen houdt om zo kleine bedragen af te schrijven. Een aangepaste contactloze pinterminal zou al genoeg moeten zijn, volgens mij. Een aantal lezers vroeg zich af, is dat nu werkelijk strafbaar? Je pakt immers niets uit de broekzak en doet `gewoon’ een betalingsverzoek waar men zo dom is om zonder pincode op in te gaan.

Bij De Stentor meer informatie, van Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland. Die vindt het nogal opmerkelijk en vraagt zich af wat er werkelijk speelt:

Je hebt namelijk een gecertificeerde aangesloten pinautomaat nodig die alleen wordt uitgegeven door onder toezicht staande bedrijven. Vervolgens moet de eigenaar van een automaat een zakelijke rekening hebben en wordt de betaling verwerkt door erkende bedrijven. Hoewel het technisch mogelijk is om iemand geld afhandig te maken met zo’n apparaat, herleid dit direct naar de dader. Daarom begint niemand eraan.

Dit is ook wat mij het meest verbaasde. Ja, ik zie dit technisch werken. Maar je krijgt die apparatuur – en vooral de uitgekeerde bedragen – als je geregistreerd bent als bedrijf. Opsporing en vervolging zou daarmee redelijk triviaal moeten zijn. Natuurlijk, je kunt een café opzetten, mobiele pinterminals aanvragen, een dagje op een festival rondlopen en overal 25 euro pinnen, dat opnemen en snel naar Bulgarije reizen, maar is dat niet een béétje veel moeite voor een dag lang 25 euro per persoon scoren?

Maar goed, even afgezien daarvan, wat voor strafbaar feit wordt hier begaan?

Diefstal ligt juridisch gezien toch behoorlijk voor de hand. Sinds de Runescape- en SMS-arresten lijkt me duidelijk zat dat een geldtegoed vatbaar is voor diefstal, ook als je daarbij geen fysieke goederen wegneemt. Dat geld ben je kwijt na deze actie, en daar is geen grondslag voor.

In het verleden werd ook wel geschermd met poging tot vervalsing van betaalkaarten, wanneer het gaat om skimapparatuur die op pinautomaten geplaatst werd. Ik denk dat nu ook dergelijke situaties als poging tot diefstal aangemerkt kunnen worden.

Voor consumenten is deze vorm van diefstal overigens gedekt in de bankvoorwaarden: wie zo geld kwijtraakt, hoort dit zonder enige discussie terug te krijgen van de bank. Bij contactloos betalen zonder pincode kan immers moeilijk sprake zijn van grove nalatigheid. Maar gedoe blijft het.

Blijft de vraag: hoe dacht men hiermee weg te komen?

Arnoud

Het bericht Twee verdachten aangehouden voor contactloos zakkenrollen op festival verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: donderdag 20 december 2018, 08:13
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Bulgarije, Deventer, Overijssel

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry