De bewolkte dagen voor kerst

18/12
Het zijn de donkere dagen voor kerst. Niet alleen omdat de daglichtperiode zo kort is, ook vanwege de vele wolkenvelden die overschuiven. Die bewolking vindt zijn oorsprong boven de oceaan. Met wat extra optilling door de aanwezigheid van een lagedrukgebied leidt dat tot uitgestrekte wolkenvelden. Bovendien worden er diverse fronten en buienzones aangevoerd. We werpen een blik op de komende dagen en kijken ook alvast naar de beide kerstdagen.

De grijzigheid tot en met zondag
De aanjager van alle wisselvalligheid is een lagedrukgebied dat zich tot en met zondag boven het zeegebied tussen IJsland en Schotland bevindt. Het ligt daar standvastig en trekt vanaf de oceaan allerlei storingen richting het westen van Europa. Het is een carrousel aan wolken en neerslagzones die ook over ons land worden geduwd. Het leidt tot een wisselvalig en zacht weerbeeld bij ons. In die wisselvallige episode is het zeker niet het hele etmaal nat. Zo verloopt deze dinsdag geheel droog, de eerstvolgende regen arriveert vannacht en trekt morgenochtend via het oosten het land uit. Daarna is een enkel buitje mogelijk, vooral aan zee. De aangevoerde milde lucht leidt tot maximumtemperaturen van 8 graden in het noorden tot 10 graden ten zuiden van de grote rivieren.

Donderdag tot en met zaterdag worden de storingen allemaal wat steviger. De bovenlucht koelt af en daardoor winnen de buien aan pit en de fronten aan neerslaghoeveelheid. Donderdag schuiven er meerdere buien over het land, langs de kust zou een enkele bui met een klap onweer gepaard kunnen gaan. Vrijdag volgt met enkele uren gestage regenval, gevolgd door losse buien vanaf zee. De wind waait dan meer vanuit het westen dan vanuit het zuidwesten. Zowel vrijdag, zaterdag als zondag liggen de middagtemperaturen tussen 9 en 11 graden. Ook zaterdag en zondag valt er geregeld neerslag. Een deel van die storingen gaat overigens ook naar de Alpen, vooral de noordelijke en westelijke Alpen. Daar komt het dan ook op veel plekken tot een serieuze aanvulling van het sneeuwdek. Wel stroomt dermate milde lucht binnen dat de sneeuwvalgrens omhoog gaat van ongeveer 1000 meter vandaag, naar 1,5 tot 2 kilometer hoogte in het weekeinde.

Richting de kerst
Begin volgende week wordt het lagedrukgebied bij Schotland van zijn plaats geduwd door een rug van hogedruk vanaf de zuidelijke delen van de oceaan. Dat leidt bij ons waarschijnlijk tot een natte maandag, maar daarna komen we aan de flanken van een hogedrukgebied terecht. De hogedrukkern zelf ligt wel vrij ver weg en de vraag is of het krachtig genoeg is om neerslagzones vanaf de noordelijke oceaan helemaal tegen te houden. Als we naar de pluimgrafiek voor de neerslagkansen kijken, is er wel een duidelijk dalende tendens te zien. Met een aanlandige wind en een zon die op dit moment zo laag staat dat het wegbranden van bewolking niet aan de orde is, lijken de donkere dagen voor kerst zich voort te zetten tijdens de kerstdagen.

En de temperatuur? Met een wind die meer vanuit het westen waait, maar lucht naar ons toe duwt die vanaf de pool komt, zal de temperatuur wel een paar graden dalen. Maar koud? Nee, voorlopig niet.

Bron: MeteoGroup

Datum: dinsdag 18 december 2018, 10:54
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: IJsland, Noordelijke

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry