Het gaat sneeuwen!

15/12
2018
De winterspeldenprik die we de afgelopen dagen voorgeschoteld hebben gekregen, krijgt een klassiek einde. Warmere lucht dringt op onder aanvoer van een zuidwestelijke bovenluchtstroming die haar intrede doet langs de flanken van een lagedrukgebied boven de oceaan. Op de overgang tussen beide luchtsoorten, de koude en de warmere, valt er neerslag. Winterse neerslag wel te verstaan.

Weersituatie
Als we de situatie er wat meer in detail bij pakken zien we dat lucht momenteel, hogerop in de atmosfeer, nog erg droog is. De luchtvochtigheid is zeer laag. Dat heeft te maken met een scherpe uitloper van hogedrukwerking in de bovenlucht. Die ligt tot aan het einde van de avond nog boven ons land. Deze zorgt voor een flinke uitdroging van de lucht door de dalende luchtbeweging en de opwarming die daarmee gepaard gaat. Warmere lucht kan meer vocht bevatten dan koudere, dus de relatieve luchtvochtigheid gaat daarmee omlaag.

Dit zorgt ervoor dat wanneer de storing (het warmtefront) nadert, de sneeuw die uit de bewolking hoog in de atmosfeer valt eerst nog door die droge luchtlaag heen moet en daardoor verdampt. De neerslagbeelden zullen daarom naar verwachting al neerslag tonen, terwijl op de grond daar eerst nog een tijdlang, misschien wel uren achtereen, niets van te merken is.

Ondertussen verandert er boven ons hoofd, zonder dat we het merken, al wel het één en ander. De verdamping van de neerslag kost veel energie. Deze warmte wordt aan de luchtlaag onttrokken. De temperatuur in de eerst nog relatief warme luchtlaag op hoogte, daalt daardoor verder en verder en ook wordt de luchtlaag tegelijkertijd steeds vochtiger en vochtiger. Dit gaat door totdat de sneeuwvlokken niet of nauwelijks meer verdampen op hun weg naar beneden (of zelfs verder aangroeien nog) en uiteindelijk ook de onderste laag van de atmosfeer bereiken: het begint te sneeuwen!

Risico op ijzel
Bij ‘sneeuwen’ is trouwens nog wel een kanttekening te plaatsen. Want met het warmtefront mee stoomt natuurlijk uiteindelijk wel van origine warmere lucht op uit andere streken. Als de neerslagintensiteit maar groot genoeg is en de instroom van warmte nog niet te groot, valt de neerslag in de vorm van sneeuw. Dat is wat in een groot deel van het land ook gebeurt. Maar zowel aan de voorzijde als de achterzijde van de neerslagzone kan de neerslag regionaal ook vallen in de vorm van ijzel (onderkoelde regen) of regen op een nog bevroren ondergrond.

Aan de voorzijde van de neerslagzone lijkt het grootste risico er vanavond te zijn voor het zuidwesten van het land. En dan aan de achterzijde van de neerslagzone later vannacht en morgenochtend weer, op het moment dat de zachtere lucht achter het warmtefront echt ook in de onderste lagen van de atmosfeer (daar gebeurt dat altijd als laatste) binnendringt, maar de ondergrond nog koud en in veel regio’s bevroren is.

Verwachtte sneeuwvaltotalen tot 8 centimeter
In het zuidwesten van het land wordt het als eerste weer droog, zo rond het einde van de nacht. Het noordoosten van het land lijkt tot het einde nacht juist nog droog te blijven. Daar passeert de storing dus vooral morgenochtend.

De sneeuwvaltotalen in Nederland liggen veelal tussen 2 en 8 centimeter naar verwachting, met waarschijnlijk de grootste hoeveelheid in een smalle strook dwars over het zuiden en westen van het land. Gemixt uiteindelijk dus op veel plaatsen met wat ijzel of bevroren regen. De verwachtingsdetails vind je in het sneeuwtotalenkaartje bij dit verhaal (verwachting opgesteld zaterdagochtend).

Verraderlijk
Na passage van de storing gaat het flink dooien en kan regionaal mist ontstaan. Let wel op, want de eerste uren dat de luchttemperatuur boven nul is, ligt de ondergrondtemperatuur nog rond of onder het vriespunt en is kan het op sommige plekken nog verraderlijk glad zijn.

Bron: MeteoGroup

Datum: zaterdag 15 december 2018, 12:41
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry