Vaticaan eist beperking veto Veiligheidsraad

14/11
2009
VATICAANSTAD (ANP) - De staat Vaticaanstad heeft bij de Verenigde Naties een officieel verzoek ingediend om het vetorecht van de permanente leden van de Veiligheidsraad te beperken. Het voorstel is in New York gepresenteerd door monseigneur Celestino Migliore, de permanente waarnemer van de kerkelijke staat bij de volkerenorganisatie. Dit heeft het persbureau ANSA zaterdag gemeld. Volgens aartsschop Migliore is maar al te vaak gebleken dat het vetorecht een ,,obstakel voor de vrede'' is. Het Vaticaan wil dan ook dat het veto niet meer wordt gebruikt in situaties waarin het gaat over genocide, oorlogsmisdaden of andere zware schendingen van het internationale humanitaire recht.

,,Een hervorming van het vetorecht zou transparantie, gelijkheid en rechtvaardigheid bevorderen en de waarden van democratie en wederzijds vertrouwen weerspiegelen in het werk van de Veiligheidsraad'', aldus Migliore.

De vijf permanente leden van de raad - VS, Rusland, Frankrijk, China en Verenigd Koninkrijk - kunnen hun veto gebruiken om besluiten van de meerderheid tegen te houden. Zo neemt Washington geregeld Israël in bescherming tegen een veroordeling wegens schending van de rechten van de Palestijnen.

Datum: zaterdag 14 november 2009, 19:35
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: China, Frankrijk, New York, Rusland, Vaticaanstad, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Washington

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry