Een paar koude dagen

10/12
2018
De afgelopen paar dagen zijn de regenmeters flink gevuld. Er passeerden meerdere buienclusters die af en toe uren achtereen regen veroorzaakten. Ook in het bovenstroomse gebied van de Rijn is er veel regen gevallen, waardoor het waterpeil bij Lobith in vier dagen tijd twee meter is gestegen. Vandaag trekken vanaf de Noordzee buien het land over. De voorlopig laatste buien schuiven morgen over Groningen en omstreken Daarna is het meerdere dagen droog.

Hogedruk geeft tegendruk
Vanaf morgenmiddag bouwt zich een hogedrukgebied op boven Scandinavië. Dat hogedrukgebied wordt behoorlijk stevig en gaat een aanzienlijk deel van Europa beïnvloeden. De wind gaat bij ons vanaf woensdagmiddag vanuit het oosten waaien en er stroomt koudere lucht onze kant op. Ondertussen zorgt het hogedrukgebied er ook voor dat oceaanstoringen niet het continent op kunnen schuiven. De storingen trekken wel Ierland en omgeving binnen, maar worden vervolgens over Zuid-Europa geschoven. Het betekent dat in de tweede helft van deze week de regenzones vooral over Portugal, Spanje en Italië trekken. En vanaf donderdag ook over delen van Frankrijk. Pas op het moment dat het Scandinavische hogedrukgebied wat zwakker wordt, kunnen storingen ook weer over de Benelux schuiven. Vooralsnog lijkt dat in de loop van zaterdag te gebeuren.

Schamele temperaturen
Met de instroom van koudere lucht, gaan de temperaturen gestaag omlaag. Vanaf de nacht naar woensdag kan het gemakkelijk licht vriezen. Woensdag overdag wordt het nog een graad of 4, donderdag nog maar 2 of 3 graden. Vrijdag lijkt de koudste dag te worden met temperaturen die in de noordelijke helft van het land niet of nauwelijks boven het vriespunt komen.

In deze periode wisselen wolkenvelden en zon elkaar af en kan er -met name woensdagochtend- ook mist optreden. Uit de bewolking is lokaal wat neerslag mogelijk. Dat kan dan wat lichte regen of een vlok sneeuw zijn. Zo komt de hoofdberekening van het ECMWF-model op vrijdagavond met een licht sneeuwgebiedje boven de Ardennen, dat daarna heel dicht langs of over ons heen trekt.

De grootste sneeuwkansen zijn er momenteel voor de zaterdagavond. Op dat moment lijkt namelijk de westcirculatie weer op gang te komen en er neerslag over ons heen te trekken. Met snel oplopende temperaturen zal dat vooral regen zijn, maar als het in het oosten en noordoosten nog lang opgeklaard blijft, is daar ook winterse neerslag mogelijk, bijvoorbeeld (natte) sneeuw. Timing is hierbij cruciaal.

Bron: MeteoGroup

Datum: maandag 10 december 2018, 11:20
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, Groningen, Ierland, Noordelijke, Portugal, Spanje

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry