Defensie en bedrijfsleven gaan voor uitwisseling van personeel

07/12
2018
Voorzitter van ondernemersorganisatie FME Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink en plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen nemen binnenkort voor 1 dag elkaars werk over. Met die belofte trapten ze gisteren een uitwisselingsprogramma af voor medewerkers van Defensie en het bedrijfsleven.

Vlnr: luitenant-generaal Martin Wijnen, Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink en Maarten Rovers.

De afspraak werd beklonken in de Haagse Malietoren, tijdens de Summit van het Platform Defensie Bedrijfsleven NL Next Level. Daar draaide het allemaal om de samenwerking tussen Defensie en bedrijfsleven.

Zo’n 300 branchevertegenwoordigers en leden uit de topsectoren van Economische Zaken en Defensie kwamen er bij elkaar.

Dagvoorzitter Maarten Rovers en staatssecretaris Visser.

Vissen in dezelfde vijver

Staatssecretaris Barbara Visser sprak over de meerwaarde van een goede samenwerking. "Defensie en het bedrijfsleven vissen vaak in dezelfde vijver bij de zoektocht naar technisch personeel. Door samen te werken, personeel uit te wisselen en te streven naar duaal werkgeverschap, kunnen we het schaarse personeel goed benutten. Dit levert een win-win-win situatie op. Want voor personeel is het natuurlijk een mooie ervaring om ergens anders een kijkje in de keuken te nemen.’’

Duurzaam netwerk

Het Civiel Militair Professional Uitwisselingsprogramma (CiMPUP) is zo’n opstapje naar duaal werkgeverschap. Daarbij ruilen Defensie en het bedrijfsleven van personeel op gelijksoortige functies, voor enkele dagen tot 1 jaar. Zo ontstaat de basis voor een duurzaam netwerk waarbij leren en het uitwisselen van kennis en ervaring centraal staat.

Deze Summit zijn er zo’n 30 zeer gevarieerde opdrachten bekend gemaakt en sommige functies daarvoor al ingevuld.

Verslechterde veiligheidssituatie

Wijnen: “Defensie zit midden in een transitieproces naar een toekomstbestendige adaptieve krijgsmacht. We moeten onze blik naar buiten richten en intensiever samenwerken met het bedrijfsleven. Zo kunnen we van elkaar leren en elkaar versterken.”

De generaal benadrukte de noodzaak daartoe. “We hebben te maken met een verslechterde veiligheidssituatie. Tel daar de snelle technologische ontwikkelingen bij op. Die veroorzaken, ook op militair terrein, een ware revolutie. Dit kunnen we als Defensie alleen niet aan. We hebben het bedrijfsleven en kennisinstituten keihard nodig.”

Economische vooruitgang

Dezentjé Hamming noemde op haar beurt het belang van Defensie voor het bedrijfsleven: “Wij hebben baat bij een sterke, innovatieve krijgsmacht en een veiligere wereld. Zonder veiligheid en stabiliteit is economische vooruitgang en welvaart een utopie.”

Datum: vrijdag 7 december 2018, 08:14
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry