Warmterecord nummer vijftien?

06/12
2018
Dit jaar telt al veertien officiële datum-warmterecords voor de maximumtemperatuur in De Bilt. Slechts drie datum-kouderecords voor de maximumtemperatuur staan daartegenover. De eerstkomende paar dagen is het opnieuw zeer zacht en bovendien wordt het onstuimig en kletsnat. Gaan we opnieuw warmterecords verbreken?

Afgelopen zondag was het weer zover. Met een maximumtemperatuur van 13,2 graden op het hoofdstation in De Bilt, was het recordwarm voor 2 december. Het oude record uit 1953 werd met bijna een halve graad verbroken. Landelijk was Westdorpe (Zeeuws-Vlaanderen) het warmste met 14,5 graden, eveneens een nieuw record voor alle KNMI-weerstations in Nederland.

Overigens werd warmterecord nummer vijftien maandag bijna gehaald. Met in De Bilt 13,3 graden werd het officiële dagrecord uit 1954 geëvenaard. Bij weerstation Ell (nabij Weert) klom de temperatuur zelfs naar 14,3 graden. Ook dit was een evenaring van het landelijke record, gemeten in 1985. Klimaatsceptici kunnen dit als argument gebruiken. Zachte winterdagen kwamen immers in de jaren 50 en 80 ook met enige regelmaat voor. De verhouding tussen de koude- en warmterecords lag in die tijd echter nog gelijk. Deze eeuw is dat niet meer zo. Één kouderecord staat deze eeuw gelijk aan maar liefst acht warmterecords! Dat betekent dus niet dat kouderecords niet meer mogelijk zijn. Ze worden alleen steeds zeldzamer in het opwarmende klimaat.

Nét geen dagrecord

Storingen weten ons land komende dagen goed te vinden. In de nacht naar donderdag trok een warmtefront over het land en dat ging gepaard met bewolking, lichte (mot)regen en zachte lucht. De temperatuur daalde niet, maar liep juist op. Zo was het tijdens Pakjesavond nog 5 graden in Groningen en 10 in Zeeland. Afgelopen nacht liep het kwik gestaag op en vanochtend wees de thermometer 8 graden aan in Groningen en 12 in Zeeland.

Deze donderdagmiddag blijft de temperatuur licht stijgen en ook in Groningen worden de dubbele cijfers bereikt. Het is daarbij grijs en miezerig. De zuidwestenwind houdt zich eerst nog gedeisd, maar trekt in de avond aan naar matig in het binnenland en krachtig aan zee. Een nieuwe storing veroorzaakt dan opnieuw regen, zeker in de nacht naar vrijdag. De aangevoerde lucht wordt nog zachter. De maximumtemperaturen worden tegen middernacht bereikt en liggen tussen 11 graden op de Wadden en 13 graden ten zuiden van de grote rivieren. De Bilt komt rond 12 graden uit en dat betekent nog geen dagrecord. In 2007 liep de temperatuur namelijk op naar 13,1 graden. Weerstation Maastricht (Beek) kwam in 1915 zelfs op 14,6 graden uit.

Temperatuur stijgt ruim 50 uur!

De koek is nog niet op. De temperatuur, die al sinds de vroege woensdagochtend aan het stijgen is, blijft ook gedurende de nacht naar vrijdag verder oplopen achter het tweede warmtefront. De maxima van vrijdag worden op de meeste plaatsen in de nacht al bereikt en liggen tussen 12 graden op de Wadden, 13 graden in het midden van het land en 14 graden in de zuidelijke provincies. Het komt zelden voor dat de temperatuur twee dagen lang in een rechte lijn oploopt.

Waarschijnlijk geen record

Het officiële dagrecord voor 7 december staat scherper met 13,8 graden in 2007. Het is niet uitgesloten dat De Bilt in de buurt komt van dit dagrecord, maar waarschijnlijk halen we dit niet. Het landelijke record staat op naam van het opgeheven Limburgse KNMI-station Epen. In 1979 werd hier een temperatuur gemeten van 15,7 graden. Overigens is dit nog geen decemberrecord. In 1953 noteerde het opgeheven weerstation Buchten (Zuid-Limburg) op 4 december 17,8 graden.

Zacht, dus mooi weer?
Warmterecords gaan in de wintermaanden vaak samen met onstuimig weer. De zon speelt in deze tijd van het jaar geen rol bij opwarming, dus de warme lucht moet door een stevige wind worden aangevoerd. Hierdoor kan het warmterecord dus ook al in de nacht vallen.

Vrijdag wordt een kletsnatte dag. In het zuiden valt circa 10 millimeter, maar verder naar het noorden worden hoeveelheden van 20 mm verwacht. In het westen zou zelfs ruim 25 mm kunnen vallen! Wie denkt buiten te kunnen genieten van het zachte weer, komt dus bedrogen uit. De zuidwestenwind wordt vrij krachtig in het binnenland en hard aan zee (4-7 Bft.) en laat het minder zacht aanvoelen.

Eindelijk normale temperaturen
Het weekend blijft wisselvallig en onstuimig. In de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend waait het aan de kust stormachtig (8 Beaufort) en is in de kustprovincies kans op zware windstoten. In de loop van het weekend wordt het iets rustiger, maar komen talrijke buien voor, lokaal met hagel en onweer. Het blijft zacht met zaterdag 10-12 graden. Zondag verloopt iets minder zacht met 8-10 graden. Tot en met dinsdag blijft het aan de zachte kant. Daarna komt de maximumtemperatuur enkele dagen rond normaal uit, met 4 graden in het noordoosten en 7 graden in het zuidwesten. Donderdag verloopt mogelijk iets kouder. In de nachten kan het tijdens opklaringen licht vriezen. Vanaf vrijdag keert het zachte en wisselvallige weerbeeld terug. Écht winterweer hoeven we dus voorlopig niet te verwachten.

Bron: MeteoGroup.

Datum: donderdag 6 december 2018, 15:11
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Beek, De Bilt, Groningen, Limburg, Maastricht, Utrecht, Weert, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry