Volgende week wind naar oost

04/12
2018
Het hoeft niet hartje winter te zijn om toch al wat winterse trekken te ontwaren. Zo was het vanochtend even na zonsopkomst op de meeste plekken aan de koude kant, met 1,5 tot 3,5 graden. Er vielen de hele ochtend ook wat buitjes. Die buitjes waren aan de west- en noordkust wat pittiger (buien dus) en onder andere vanaf Texel werd hagel gemeld. Komende nacht kan het regionaal licht gaan vriezen, de etmalen daarna zien er juist weer wat milder uit. De wind draait naar zuidwest, wakkert aan en voert milde lucht en neerslag naar ons toe. Vanaf zondag zien we een verandering op de weerkaarten. De wind draait naar het noorden en later het noordoosten. Koudere lucht kan binnenstromen.

Eerst storing na storing
De komende dagen verlopen uitermate wisselvallig. Allerlei lagedrukgebieden koersen vanaf de oceaan over de Noordzee en nemen diverse fronten met zich mee. Een dag als vrijdag ziet er bijvoorbeeld uitermate nat uit, met ook een stevige wind. Daarna, op zaterdag, blijft de wind zeer fors doorwaaien en schuiven er meerdere buien over. Die buien vormen zich op de Noordzee en trekken met een aanlandige wind ons land in. Dit zijn allemaal regenbuien, bij maximumtemperaturen van 9 of 10 graden.

Zondag en maandag vormt zich over de westelijkste delen van Europa een rug van hogedruk. Die hogedrukzone strekt zich uit vanaf de Golf van Biskaje, via de Britse eilanden tot de zone tussen IJsland en Noorwegen. Die atmosferische ingreep zorgt ervoor dat er bij ons een koude noordelijke wind gaat waaien en dat de aangevoerde lucht ook flink afkoelt.

Temperaturen dalen
In de weerkamer kijken we graag naar het niveau van 1500 meter hoogte. Zodra daar de temperatuur onder de min 5 graden raakt, zou er winterse neerslag kunnen vallen. Op zondag wordt die temperatuur nog niet bereikt, dan is het op 1500 meter hoogte ongeveer min 2 graden. Op maandag komt lucht onze kant op die van oorsprong vanaf de pool komt. De koudste lucht kan niet gelijk over ons uitspreiden, want die heeft tijd nodig om helemaal van zover naar onze breedtegraad af te zakken. Wel zie je al enig verschil met de zondag, want op maandag liggen de temperaturen op 1500 meter tussen min 4 min 6 graden. Het betekent dat er vooral later op de dag ook wat winterse buitjes kunnen gaan vallen, ofwel met hagel ofwel met natte sneeuw. In de Alpen komt het zondag en maandag overigens tot een serieuze sneeuwdump.

Op dinsdag en woensdag nestelt de hogedrukzone zich boven Scandinaviƫ en dat biedt kansen voor het op gang komen van een echte koude oostelijke stroming. De temperaturen op 1500 meter hoogte gaan dan ook verder omlaag. De koudste lucht komt volgens het ECMWF-model over op woensdagochtend. Op 1500 meter hoogte gaat de temperatuur dan naar -8 tot -10 graden. Koud genoeg om Ɣls er neerslag valt, dit in de vorm van sneeuw te laten vallen. Maar de vraag is of er neerslag berekend wordt.

Er ligt geen echt neerslagbrengende zone (front) in de buurt. Dat zie je dan ook terug in de pluimgrafiek; de neerslagkans is klein. Maar niet nul. Niet zelden is het zo dat er uit koude en bewolkte lucht als vanzelf ook sneeuw gaat vallen, juist omdat het in de hogere lagen van de atmosfeer zo koud is. Bekijk de bovenluchtkaart van afbeelding 3 maar eens. De linkerkaart toont de lucht op 5 kilometer hoogte. Die is heel erg koud, kouder dan 34 graden. Met een oostelijke wind maken vooral de Waddeneilanden gemakkelijk kans op sneeuwbuitjes. Dit komt door de wisselwerking van de kou met het nog relatief warme zeewater. We houden je de komende tijd op de hoogte van alle ontwikkelingen die de atmosfeer en de kaarten laten zien.

Bron: MeteoGroup

Datum: dinsdag 4 december 2018, 12:13
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: IJsland, Noord-Holland, Noordelijke, Noorwegen, Texel

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry