Dagrecords vielen al in de nacht

03/12
2018
Het superzachte en op sommige plaatsen ook bijzonder natte weekend is nog niet voorbij, of ook vandaag hebben we alweer diverse dagrecords te pakken. Het bijzondere eraan is dat ze midden in de nacht al werden verbroken.

Tot een landelijk dagrecord voor 3 december kwam het net niet. In De Bilt waar het 13,1 graden was op enig moment, voert 3 december 1954 de lijst nog aan met 13,3 graden. Maar op 18 andere meetstations werd het dagrecord voor 3 december al wel scherper gesteld. En het Zeeuwse Westdorpe was daarbij voorlopig het warmste station, met in de nacht al een maximumtemperatuur van 13,8 graden. Overigens is de verwachting dat dit ook het dagmaximum blijft.

Brabant nat
Het zachte weer speelt zich af aan de zuidflank van een lagedrukgebied dat over de Noordzee naar het zuiden van Noorwegen trekt. Het bracht in Nederland de afgelopen dagen niet alleen flink wat regen, in het oosten van Brabant op veel plaatsen in totaal tot tussen 30 en 50 millimeter, ook voerde de straffe wind dus bijzonder zachte lucht aan. Westdorpe in Zeeuws-Vlaanderen was ook gisteren de warmste plaats met een maximumtemperatuur van 14,5 graden.

Later opnieuw buien
Na een paar opklaringen vanochtend is het in de loop van vanmiddag en vanavond opnieuw de beurt aan buien als een volgende storing het land vanuit het westen passeert. Bij zwaardere buien is er ook kans op onweer. De wind waait uit het zuidwesten en is matig, op het water krachtig. Bij buien kunnen ook windvlagen optreden. Het is vanmiddag tussen 11 en 13 graden.

Vanavond en de komende nacht wordt het vanuit het noordwesten droog en komen opklaringen het land binnen. Omdat dan ook de wind afneemt, dalen de temperaturen weer wat verder dan voorgaande dagen. Op veel plaatsen komt de minimumtemperatuur rond 4 of 5 graden uit.

Morgen en woensdag vriendelijk
Morgen ziet het weer er dan vriendelijk uit. Onder invloed van een rug van hogedruk, die vanuit het westen over het land trekt, blijft het overal droog en wisselen perioden met zon en wolken elkaar af. Het wordt van noordoost naar zuidwest tussen 8 en 10 graden. In de nacht naar woensdag ligt de rug van hogedruk nog boven ons land. Het is vrij helder en plaatselijk kan mist of laaghangende bewolking ontstaan. In het zuidwesten dringt later hoge bewolking binnen. In het noordoosten, waar het het langste opgeklaard is, kunnen de temperaturen tot aan het vriespunt dalen.

Woensdag overdag komt vanuit het zuidwesten een volgende storing naderbij. De verschillende rekenmodellen hebben moeite om te bepalen wanneer precies de bijbehorende regen het land zal bereiken. Volgens het Amerikaanse computermodel gebeurt dit meteen al overdag, het Europese rekenmodel is een stuk trager en laat de dagperiode nog zo goed als droog verlopen. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Op die manier begint de woensdag heel aardig met nog geregeld zon, maar neemt de bewolking wel toe en gaat het in de loop van de middag vanuit het zuidwesten op steeds meer plaatsen af en toe regenen. Het wordt daarbij 7 of 8 graden.

Vanaf donderdag wisselvalliger
Vanaf donderdag lijkt het dan opnieuw een stuk wisselvalliger te worden. Nieuwe lagedrukgebieden krijgen het weer bij ons in de greep en sturen storingen op Nederland af, die met enige regelmaat met bewolking en regen passeren. Daarbij neemt de wind opnieuw flink toe. Vooral vrijdag is het zelfs niet ondenkbaar dat het aan onze kust ergens even tot een storm komt. De temperaturen gaan opnieuw flink omhoog; donderdag en vrijdag kan het opnieuw 13 en plaatselijk 14 graden worden.

Lange termijn onzeker
Voor de wat langere termijn zijn de verwachtingen opnieuw onzeker. Er zijn twee kampen: één laat de ontwikkeling van een noordelijk hogedrukgebied zien dat de wind bij ons op termijn in de oosthoek zou kunnen brengen. Met de bijbehorende daling van de temperaturen en een afname van de wisselvalligheid. Het andere laat dit noordelijke hogedrukgebied, ook al wordt het wel even in de steigers gezet, niet tot wasdom komen. Na een paar rustigere en mogelijk ook even wat koudere dagen, zou de westcirculatie dan opnieuw doorbreken en het heft in handen nemen. Met de bijbehorende wisselvalligheid en opnieuw ook oplopende temperaturen.

Winter
Die laatste oplossing past het beste in het scenario, zoals we dat bij MeteoGroup voor de nu net gestarte winter hebben uitgezet. Het koudere scenario zou die verwachting zomaar naar de prullenbak kunnen verwijzen. Het zijn dan mogelijk toch andere factoren die het weerbeeld vorm gaan geven. Dan zou het alsnog zomaar een heel interessante winter kunnen worden. Waarschijnlijk weten we het snel genoeg. Want de week na deze is natuurlijk al niet heel ver weg meer.

Bron: MeteoGroup.

Datum: maandag 3 december 2018, 10:02
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Kampen, Noordelijke, Noorwegen, Overijssel, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry