Aan elke droogte komt een keer een einde

28/11
2018
Een periode met droog weer duurt nooit zo lang, of er komt een keer een einde aan. De droogte van 2018, die in april en mei begon, zal vanwege zijn lange duur zeker de geschiedenisboeken in gaan. Maar voor wat het weer betreft, lijkt het einde ervan nu toch wel aanstaande.

De verbouwing van de atmosfeer naar de winterstand is zo ver dat lagedrukgebieden, die de afgelopen tijd boven de Oceaan al erg actief waren, nu ook tot ons deel van Europa door kunnen dringen. Niet even, maar steeds. Het betekent een echte weersomslag omdat aan de geblokkeerde drukverdeling van de laatste tijd nu echt een einde komt.

Vandaag al storingen
Vandaag al trekken drie storingen over het land naar het oosten. De eerste twee zijn niet zo actief, de derde – het warmtefront – passeert in de middag en aan het begin van de avond met wat meer regen. Dan dringt ook warmere lucht het land binnen. Was het vanochtend in het noordoosten nog ijzig koud met lichte vorst en een harde wind, in het zuidwesten schommeleden de temperaturen op hetzelfde moment al rond 7 graden. In de loop van de dag kan het daar 11 graden worden, in het noorden 5 of 6 graden. Vanavond en de komende nacht lijken de temperaturen in het gehele land tot boven 10 graden te stijgen. Ook dan is het bewolkt en zijn er perioden met regen.

Morgen nieuw lagedrukgebied
Morgen trekt een volgend lagedrukgebied van de Oceaan richting Schotland. Het zorgt ervoor dat het bewolkte weerbeeld met nu en dan regen of motregen aanhoudt. Er waait een straffe, aan zee krachtige en mogelijk af en toe harde zuidelijke wind die onverminderd zachte lucht aanvoert. Het wordt in het noordoosten 10 graden, in het zuiden kunnen de temperaturen tot 12 en lokaal 13 graden oplopen. Normaal is een middagtemperatuur van ongeveer 8 graden.

Waarom nu?
We zeiden het aan het begin van dit verhaal al: een periode met droog weer duurt nooit zo lang, of er komt een keer een einde aan. Niet zelden gebeurt dat aan het einde van de herfst of aan het begin van de winter. Dat laat zich goed verklaren. De verbouwing van de atmosfeer, van zomerstand naar winterstand, nadert dan zijn voltooiing. Het Poolgebied zit middenin de poolnacht en is maximaal afgekoeld. En door de toegenomen temperatuurverschillen, zowel aan het aardoppervlak als hoog in de atmosfeer, tussen het poolgebied en de omgeving van de evenaar is ook de straalstroom weer helemaal tot leven gekomen, én heeft zich naar het zuiden verplaatst.

Straalstroom doet het
Met name dat sterker worden van de straalstroom kan aan het einde van de herfst of aan het begin van de winter bijna niet anders dan leiden tot een doorbraak van de lagedrukgebieden op de Oceaan, naar het Europese vasteland. En dit jaar is dat dus niet anders. Bij die lagedrukgebieden horen storingen die het de komende tijd dus geregeld op onze omgeving gemunt zullen hebben. Met hun bewolking, regen en af en toe ook veel wind. En vaak ook zachte lucht die er de oorzaak van is dat de temperaturen de komende tijd meer dan eens boven normaal zullen uitkomen.

Winterspoorboekje
Het past allemaal mooi in het spoorboekje, zoals we dat al enige tijd volgen. In de aanloop naar de winter leek het er vanaf september al op dat de breuk met het langdurig droge weer van dit jaar ergens rond de decembermaand zou moeten liggen. Als het spoorboekje vanaf nu klopt, zou dat op een zachte, wisselvallige en af en toe windrijke decembermaand moeten uitdraaien. Met een kans op nu en dan bijzonder hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Ook de januarimaand zou hiervan nog een staartje moeten meepikken. Later in januari zou de fut er dan een beetje uit moeten raken, uitlopend op stabieler weer in de tweede helft met dan ook een afkoeling. De beste kansen op winterweer zouden er dan in februari moeten zijn. Maar die maand is nog ver weg.

Veel regen nodig
Om een einde aan de droogte te maken, moet er veel regen vallen. Nu nog staan de rivieren bijna recordlaag en kan er bijna geen vracht meer over worden getransporteerd. Om in die situatie verbetering aan te brengen, moet het niet alleen in Nederland, maar ook in Frankrijk en in de Zwitserse Alpen flink gaan regenen. Voorlopig lijken de storingen die onze omgeving een wisselvalliger weerbeeld gaan brengen, ook die omgeving te kunnen bereiken. Op termijn is er dus echt een verbetering van de situatie in zicht, maar daar gaat nog wel wat tijd overheen.

Bron: MeteoGroup.

Datum: woensdag 28 november 2018, 10:19
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, Groningen, Leek, Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry